Дім Свободи пояснює своє рішення понизити рейтинг політичних свобод в Україні

У своєму щорічному звіті американська правозахисна організація Дім Свободи  (Freedom House) знизила рейтинг політичних свобод в Україні з 3 до 4, зазначивши, що падіння рейтингів спричинили тиск української влади на опозицію, свободу слова та розгін мирних демонстрацій.

Віце-президент Дому Свободу з питань стратегії та аналітики Кристофер Вокер в інтерв’ю Голосу Америки так прокоментував ці висновки:

«Розвиток подій в Україні хвилює всіх, хто хоче кращого майбутнього для України, з кількох причин. Найбільше нас турбує той факт, що вже два роки поспіль відбувається наступ на інститути демократичної відповідальності. За два роки проблеми виникли саме у тих сферах, де Україні вдалося зробити великий поступ після протестів та Помаранчевої революції 2004 року. Йдеться про поступ у громадянському суспільстві, виборчій системі, у медіа просторі. Крім того, за останній рік ми стали свідками того, як влада посилила тиск на судову систему, таким чином відбувається порушення принципу верховенства права. Крім того, наше велике непокоєння викликає той факт, що це відбувається у той час, коли принцип верховенства права в країні ще є досить уразливим і не сталим, а країна потребує реформ. Ми стурбовані вибірковим переслідуванням колишніх високопосадовців, у тому числі Юлії Тимошенко, яка отримала занадто довгий термін ув’язнення у процесі, який багатьма сприймається як справа надзвичайно політизована. І ці процеси є лише частиною цілого комплексу заходів, до яких вдалася українська влада, і які сигналізують про те, що в країні відбуваються дуже серйозні зміни у той час, коли її демократія є ще досить несталою. І цікаво, що саме зараз у той час, коли інші суспільства світу борються за свої свободи та права, українська влада рухається у протилежному напрямку».

http://www.voanews.com/ukrainian/news/FH-01-20-12-137783633.html

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair