До Дня Соборності у Києві представлять документальні свідчення Злуки УНР і ЗУНР

20 січня у приміщенні Центрального державного архіву зарубіжної україніки буде відкрито документальну виставку. Про це порталу Культура повідомив Артем Папакін, куратор виставки,  начальник відділу використання інформації документів ЦДАЗУ.

«На виставці будуть експонуватися близько двох десятків документів з фондів ЦДАЗУ за 1924–1992 рр., що розповідають про передумови і наслідки проголошення Злуки, розуміння українськими емігрантами соборності як основ існування Української держави, відзначення дня соборності та незалежності українцями за кордоном», — говорить куратор виставки Артем Папакін.

Серед документів виставки є статті з питань соборності України і відзначення свята в еміграції, роботи про проголошення Злуки УНР і ЗУНР, запрошення на святкування 22 січня за кордоном. На виставці, зокрема, представлені брошура М. Чубатого про державний лад в Західній Україні після Злуки з УНР, вперше видана у 1920 р., статті В. Прокоповича, М. Сціборського, М. Ґалаґана, а також повідомлення про святкування 22 січня у Франції в 1992 році, разом з відзначенням Акту проголошення незалежності України та результатів всенародного референдуму 1 грудня 1991 р.

Виставка триватиме до 31 січня 2012 р. Вхід вільний. Час роботи архіву: кожен день крім вихідних з 9-00 до 18-00. Адреса: м. Київ, вул. Солом’янська, 3. Контактна особа:  Папакін Артем Георгійович (тел./факс (044) 520 05 17, ahpapakin@tsdazu.gov.ua, mail@tsdazu.gov.ua).

Довідка

Соборність усіх українських земель від Карпат до Кавказу було одним з головних завдань українського національного руху початку ХХ ст. 22 січня 1919 р. на Софійському майдані у Києві перед вселюдними зборами було декларовано злуку Української Народної Республіки (проголошеної 7 листопада 1917 р. в Києві) та Західно-Української Народної Республіки (проголошеної 13 листопада 1918 р. у Львові) в одну державу. Вперше в українській історії Західна та Східна Україна формально опинилися в складі однієї національної держави. Українцями всього світу 22 січня (як день, коли у 1918 р. проголошено незалежність УНР) святкувалося також як день незалежності України – відповідний декрет прийняв Уряд УНР 19 січня 1919 р. Враховуючи велике історичне і політичне значення Акту Злуки УНР і ЗУНР для сучасної України, у 1999 р. президентським указом 22 січня встановлено День соборності України. У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. – прийняття IV УніверсалуУЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. 30 грудня 2011 року указом Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, натомість встановлено «День Соборності та Свободи України».

 

Джерело:  Портал Культура