При Міністерстві культури створено Громадську раду (ФОТО)

КИЇВ – У приміщені Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського 26 січня відбулись установчі збори по створенню Громадської ради при Міністерстві культури України, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Зі словами привітання до присутніх звернувся Міністр культури Михайло Кулиняк. Він заявив про зацікавленість Міністерства у співпраці з якнайширшим спектром інститутів громадянського суспільства задля покращення державної політики у сфері культури, релігії, мовної політики, національних менших тощо.

“Саме як від партнерів я розраховую почути від вас нові  ідеї та пропозиції. Насамперед йдеться про ті аспекти  культурної політики, де у влади поки не вистачає кадрових  та фінансових ресурсів. Саме ви можете підставити плече Міністерству, регіональним управлінням  культури, нашим мистецьким закладам”, – наголосив Міністр.

Учасники зборів затвердили звіт ініціативної групи про підготовку до установчих зборів та затвердили низку формальних рішень.

Після цього було ухвалено рішення про створення Громадської ради при Міністерстві культури у складі усіх присутніх на зборах делегатів, а саме – у кількості 83 особи.

На першому засіданні Громадської ради буде обрано її керівництво, затверджено положення та розподіл учасників по профільним комісіям. Для організації цього засідання установчі збори обрали робочу групу у кількості 25 осіб, яка має опрацювати установчі документи та процедурні питання.

Слід зауважити, що до складу Громадської ради при Мінкультури увійшли також представники низки Церков і релігійних організацій – православні, греко- та римо-католики, євангельські християни, іудеї та мусульмани. Від громадської організації «Інститут релігійної свободи» до Громадської ради було делеговано виконавчого директора ІРС Максима Васіна.

Нагадаємо, що у грудні 2010 року Президент України ліквідував Держкомнацрелігій та передав його функції до реорганізованого Міністерства культури України. До них відносяться повноваження у сфері забезпечення свободи віросповідання, державно-конфесійного діалогу, проведення релігієзнавчої експертизи, здійснення реєстрації статутів релігійних організацій та інше.

При Мінкультури продовжує функціонувати спеціалізована Робоча група з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті, утворена у березні 2011 року за участі представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Джерело: www.irs.in.ua