Проблеми природного довкілля єднають християн

Вже стало доброю традицією, що християни різних Церков і деномінацій України об’єднуються протягом тижня у спільній молитві за єдність християн та примирення між людьми, націями і спільнотами. Цей тиждень, загальновідомий як Тиждень молитов за єдність християн, проходить щорічно з 18 до 25 січня.

Гасло цьогорічного (2012) Тижня молитов за єдність християн взяте з Першого Листа апостола Павла до Коринтян 15,51-58: «Перемінимось завдяки перемозі Господа нашого Ісуса Христа».

Останніми роками, з огляду на загострення та глобалізацію екологічної кризи, християни різних конфесій об’єднуються також у молитвах за збереження Божого створіння – природи.

Всесвітня Рада Церков (ВРЦ) підготувала спеціальну збірку біблійних текстів, молитов, а також медитацій на кожен день Тижня молитов за єдність християн 2012. Питанню християнської відповідальності за навколишнє середовище присвячена медитація 5 дня, основним посланням якої є універсальне призначення Божого миру, посередниками якого мають бути всі християни. Кожен з нас має також обов’язок уприсутнювати Божий мир стосовно створіння: «Мир з Вами! – так вітає воскреслий Христос своїх переляканих та дезорієнтованих учнів. Це вітання є одночасно даром Христа: воно дарує мир. Завдяки йому ми можемо жити та здійснювати всі міжлюдські стосунки, а також стосунок до створіння у Божому мирі» (Медитація 5 дня).

Екуменічне богослужіння підготоване ВРЦ для Тижня молитов за єдність християн містить спеціальні екологічно орієнтовані молитви, як наприклад:

Людський непослух від початку роздирає і ранить Боже створіння і приносить страждання та смерть.

Господи помилуй!

За народи світу, щоб вони жили в мирі і намагались сприяти поширенню справедливості стосовно всіх.

Боже, наша міць і сила: переміни нас завдяки своїй благодаті!

За всіх людей, щоб вони були добрими управителями землі.

Боже, наша міць і сила: переміни нас завдяки своїй благодаті!

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології приєднується до ініціативи Всесвітньої Ради Церков і просить під час Тижня молитов за єдність християн звернути особливу увагу  на питання нашої спільної християнської відповідальності за Боже створіння – природу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології