Різдвяний Вертеп у Харкові

За традицією, цьогорічні Різдвяні свята у Харкові відзначалися колядуванням і постановкою старосвітського слобідського Вертепу – театралізованого дійства, яке сповіщає про народження Спасителя світу — Ісуса Христа. Неодмінною складовою Вертепного дійства є народні колядками та різдвяні віншування. Ініціатором святкування за старими традиціями Різдва, як і у минулі роки виступила Харківська крайова організація Спілки Української Молоді.

Підготовка до святкування Різдва проходила близько місяця. Хлопці, дівчата натхненно вивчали колядки, віншування і старанно вживалися у образи Царів, Янголів, Пастухів, Воїнів, Ірода, Смерті, Чорта та інших героїв Вертепу. Творчий ентузіазм колядників виправдав усі сподівання – виступи (а їх протягом двох днів було багато) сприймалися глядачами зі щирою симпатією і захопленням. Де б не відбувалась вистава – на вулиці, у церкві, клубі чи кав’ярні – харків’яни радісно зустрічали і щедро обдаровували колядників. У талановитій імпровізації самодіяльних акторів Вертепне дійство заворожувало слухачів, єднало у суголосному різдвяному пориві і мимоволі змушували навіть самих неспівучих до колядницького виспіву і співучасті у дійстві! Особливо пам’ятними були виступи у Свято-Дмитрівському храмі Української автокефальної православної церкви, Храмі Святого Миколая Чудотворця Української Греко-католицької церкви, Кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії Римо-католицької церкви, а також вулицях і площах Харкова.

Діти, які складали значну частину аудиторії, жваво відгукувались на гру учасників Вертепу, підспівували колядки і допомагали проведенню дійства. Багато хто з юних глядачів висловили про своє бажання взяти участь у майбутніх колядуваннях.

 

Павло Клененко, Харків

 

Докладніше дивись:

http://cym.org.ua/we-have-done/92 http://www.youtube.com/watch?v=pcM0ZjtkuN

http://varta.kharkov.ua/authors/shkurai/1087361.html

http://www.rkc.kh.ua/index.php?L=u&M=H&P=N&S=12&N=120108a#120108a

http://kharkiv.dyvy.info/religion/1402 http://dss-frontpage.blogspot.com/2012/01/2012.html