Страйк Вікіпедії проти обмеження свободи поширення інформації Конґресом та Сенатом США

Як зазначається в офіційному повідомленні Фонду «Вікімедіа» (http://wikimediafoundation.org/wiki/Press_releases/English_Wikipedia_to_go_dark), спільнотою Вікіпедії та Фондом «Вікімедіа» прийнято безпрецедентне рішення про припинення доступу до англомовного розділу всесвітньовідомої онлайн-енциклопедії Вікіпедія на 24 години, починаючи з 5-ї години ранку за Гринвічем 18 січня 2012 року, на знак протесту проти прийняття Палатою представників США „Stop Online Piracy Act” (SOPA; Закон «Про боротьбу з інтернет-піратством») i та Сенатом США „PROTECT IP Act” (PIPA; Закон «Про запобігання реальним інтернет-загрозам для творчості та крадіжки інтелектуальної власності»), що може зашкодити поширенню вільних знань в усьому світі.
Небезпечність прийняття обох законів пояснюється тим, що сайти зі змістом, який порушує авторські права правовласників або поширює інформацію без їх згоди, можуть бути закриті, а власники таких сайтів будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. І хоча вільні знання поширюються Вікіпедією відповідно до американського законодавства та законодавства штату Каліфорнія, а редактори Вікіпедії у всьому світі ведуть боротьбу з контентом, який порушує авторські права, однак існує реальна загроза, що на підставі цих обох законів буде припинено функціонування всіх Вікі-проектів в цілому.
Страйк англомовної Вікіпедії є другою подібною акцією подібного роду. 4 жотня 2011 року аналогічний попереджувальний страйк було оголошено спільнотою італомовної Вікіпедії проти законопроекту «DDL intercettazioni» (Закону «Про прослуховування»), один з параграфів якого зобов’язував інтернет-сайти видаляти інформацію, яка на думка тієї чи тієї особи не відповідає дійсності та компрометує її, в результаті чого параграф був ухвалений в іншій редакції.
Громадська організація «Вікімедіа Україна» стурбована спробами уряду США поставити Інтернет під тотальний контроль, в т. ч. порушенням Першої поправки до Конституції США, яка проголошує, серед іншого, і свободу слова, та висловлює підтримку рішенню спільноти Вікіпедії та Фонду «Вікімедіа» стосовно акції протесту проти дій Уряду та Парламенту США.
Сподіваємося, що в Україні не буде потреби проводити подібні страйки і українські законодавці дослухаються до пропозицій громадськості, які стосуються внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».
Закликаємо інші регіональні відділення та спільноту Вікіпедії у всіх мовних розділах підтримати Фонд «Вікімедіа» діями, спрямованими на поширення інформації про спроби Уряду США обмежити слободу слова та поширення вільних знань через Інтернет.

Довідка. Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа, який забезпечує матеріально-технічну підтримку ряду вікіпроектів, найвідомішим з яких є Вікіпедія. Завданням «Вікімедіа Україна» є поширення вільних знань та допомога у розвитку, популяризації та наповненні вікіпроектів в Україні.
Вікіпедія є найбільшою світовою енциклопедією, яка коли-небудь існувала, оскільки у 282 її мовних розділах нараховується більше 20 млн. статей
Англомовний розділ є найбільшим у Вікіпедії. У ньому нараховується більше 3,8 млн. статей, а число активних користувачів, які здійснили щонайменше одну правку на місяць, сягає більше 130 тис.

Прес-служба ГО «Вікімедіа Україна»

About Ярослав Сватко 331 Articles
Журналіст. Керував газетою «Шлях перемоги», яку ще у 1954 році заснував Степан Бандера. У 1995 році створив видавництво «Галицька видавнича спілка», яким керує донині. Написав кілька науково-популярних книжок на історичну тематику.