Від запита про “одиночний протест” львівській міліції відібрало мову

Нещодавно “Майдан” повідомляв, як доблесна міліція у Львові затримала і потягла до суду за “порушення порядку проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій” студентку, котра сама стояла на вулиці з плакатом, при цьому владоохоронці вигадали “несанкціонований мітинг” – при тому, що Конституція не передбачає жодних санкцій для реалізації права на мирні зібрання, а жодного порядку проведення мирних зібрань на сьогодні законом не встановлено.

Враховуючи це, ми спитали УМВС України у Львівській області:

1. Чи мали місце вищенаведені події?

2. Якщо так, то чим саме, якими конкретними правовими нормами керувалися співробітники міліції, прирівнюючи перебування громадянина України на площі з плакатом до “проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій”?

3. Який конкретно “порядок проведення зборів, мітингів, вуличних походів” (який нормативний акт) співробітники міліції вважають порушеним перебуванням громадянина на площі з плакатом?

4. Чи зобов’язані, на думку керівництва УМВС України у Львівській области окремі громадяни України отримувати від якихось суб’єктів владних повноважень якісь дозволи (чи узгодження) для індивідуального перебування у громадському місці з плакатом, малюнком, прапором, гаслом тощо?

5. Чи не припустилися, на думку керівництва УМВС України у Львівській области, при цьому співробітники міліції порушення конституційного права громадян України на свободу вираження думки і поглядів (ст.34 Конституції України).

Цього запита було належно доставлено адресату ще 05.01.01. Встановлений законом 5-денний строк надання інформацій давним-давно проминув, а УМВС України у Львівській області – анічичирк.

Відтак, надсилаємо повторного запита, а за продовження львівськими міліціонерами загадкової мовчанки – будемо з ними щось вирішувати, юридично.