Гельсінський комітет: будь-який вирок Луценку не буде результатом чесного суду

Незважаючи на те, яким буде рішення суду у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, воно не буде результатом чесного судового розгляду в правовій системі, де є повага верховенства права та основних принципів прав людини.

Таким є висновок доповіді Данського Гельсінського комітету з прав людини, автором якої є Мікаель Лінгбо.

Так, автор зазначає, що дії, за які Луценко постав перед судом, в інших країнах вважаються звичайною політичною діяльністю і можуть призвести до політичних, а не кримінальних наслідків.

“У зв’язку з політичною ситуацією та ситуацією з верховенством права є сильна підозра, що кримінальне переслідування є політично вмотивованим та вибірковим“, – сказано у доповіді.

Лінгбо також зазначає, що троє суддів, які розглядають справу, є дуже молодими.  “А двоє з них перебувають на випробувальному терміні і мають бути затверджені Верховною Радою, більшість в якій складають опоненти Луценка”, йдеться у доповіді.

“Всі вони перебувають під тиском для винесення вироку, який би не був спірним у майбутній кар’єрі”, – йдеться у доповіді, автор якою також висловлює сумнів щодо процедури вибору суддів на розгляд справи.

У доповіді також зазначається, що українські суди лише у 0,2% випадків ухвалюють виправдувальні вироки, що визначає брак презумпції невинуватості і те, що судова система не функціонує належним чином.

Він також звернув увагу на те, що під час судового розгляду низка свідків не з’являлася на судові засідання, натомість їхні свідчення, які вони дали на досудовому слідстві,  були зачитані в суді. А це не дозволило захисту їх опитати, зазначає Лінгбо.

“Це ще більше турбує, зважаючи на те, що значна кількість свідків відмовились від своїх попередніх свідчень, які вони давали слідчому”, – йдеться у доповіді.

Лінгбо також нагадує, що статті Кримінально кодексу, за якими судять Луценка, були написані ще за часів СРСР.

Українська правда