Рух «Стоп цензурі!» обурений рішенням суду закрити сайт «Дорожній контроль»

 

16 лютого 2012 р.                                                                                                                                     Київ

 

ЗАЯВА

 

Рух «Стоп цензурі!» обурений рішенням суду закрити сайт «Дорожній контроль». Йдеться не лише про обмеження прав однієї з найбільш активних громадських організацій в Україні. Таке рішення започатковує вкрай загрозливу практику, яка може бути використана проти усіх українських медіа та обмежити право громадян на інформацію.

Звертаємо увагу, що суддя Деснянського суду Саламон прийняв ухвалу про закриття сайту як засіб забезпечення позову інспектора ДАІ, чиї дії були висвітлені активістами Дорожнього контролю. Це прямо суперечить нормам Цивільного процесуального кодексу України, який ясно говорить: «Види забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами». Якщо слідувати такий логіці, то виходить, що коли Дорожній контроль оскаржить рішення судді Саламона, то в забезпечення цієї апеляції має бути закритий увесь Деснянський суд? Це абсурдно, антидемократично та небезпечно!

Описані події відбуваються на фоні згортання демократії та свободи слова в Україні, а також стосуються мережі інтернет – одного з осередків свободи висловлювань в Україні.

Рух «Стоп цензурі!» звертається до членів Вищої ради юстиції з вимогою дати оцінку таким діям судді Саламон. Також керівництва МВС має оцінити дії свого співробітника, позов якого спровокував закриття критично налаштованого до дій міліції видання.

Рух «Стоп цензурі!» закликає усіх колег та небайдужих громадян підтримати боротьбу «Дорожнього контролю» за право на існування та за свободу медіа, інформуючи про ситуацію довкола сайту та долучаючись до акцій прямої дії.

 

 

Довідка. Громадський рух «Стоп цензурі!»

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру

Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08,

censor.stop@gmail.com