Азаров не шанує української мови

Під час свого офіційного візиту до Польщі 22 березня прем’єр-міністр України Микола Азаров разом із прем’єр-міністром Польщі Д. Туском заявили на прес-конференції про стан підготовки до Євро-2012. Короткий фрагмент згаданої конференції показав у головних новинах перший національний (TVP1).

Через декілька хвилини на мій телефон почали дзвонити мої польські друзі, питаючи чому прем’єр України відповідав на питання російською мовою. Я пробував їм коротко з’ясувати, що зараз при владі в Україні ,,політики”, яким байдужа українська мова, доля української держави і взагалі майбутнє нації.

Я не здивований запитаннями поляків. Якось не можу собі уявити, щоб польський президент чи прем’єр під час офіційного візиту виступали на телебаченні чужою мовою. Можливо, що російська мова для Азарова особлива. Він має право так думати і відчувати. Натомість, як голова уряду України, він немає права послуговуватися нею. Поведінка Азарова, це вияв браку пошани до української держави та мови. А як хтось не шанує інших, нехай не очікує пошани.

Андрій Сидор