Доступ до архівів колишніх спецслужб — як далеко Україні до Європи?

28 березня, середа

Дзеркальна зала Львівського національного університету імені Івана Франка

вул. Університетська, 1

10:00

 Яким є законодавство і практика доступу до архівів комуністичних спецслужб в Україні та за кордоном? Істориків, архівістів та журналістів запрошують обговорити проблеми в пошуку інформації про жертв політичних репресій та злочини  тоталітарного режиму.

 У рамках семінару «Доступ до архівів: законодавство, практика та громадські ініціативи» презентують довідник «Право на правду. Практичний порадник із доступу до архівів».

 Також будуть оприлюдненні результати експертного опитування і моніторингу роботи архівних установ, в яких зберігаються документи радянського періоду. З дослідження можна буде дізнатись про перепони в доступі до інформації, про невідповідність архівів сучасним стандартам роботи (зокрема, скільки місяців треба очікувати на дозвіл використовувати власний ноутбук); про ціни на архівні послуги; про те, які з українських архівів найбільш недоступні на двадцятому році незалежності.

 Організатори: кафедра давньої історії України та архівознавства, архів Львівського національного університету і Центр досліджень визвольного руху.

 Семінар відбудеться в рамках проекту Центру досліджень визвольного руху «Доступ до архівів як право на суспільну пам’ять» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 Інформаційні партнери проекту: інтернет-видання «Історична правда», портал «Право знати», Центр інформації про права людини.

 Прес-центр Центру досліджень визвольного руху:

history@cdvr.org.ua

тел./факс: +380 32 247-45-22,+380 63 628-68-69