Досвід Естонії для України

Представники органів місцевого самоврядування Чернігівщини знайомились та вивчали передовий досвід Естонії у вирішенні локальних енергетичних проблем з 19 по 23 березня 2012 року.

Мета візиту делегації – обмін досвідом з регіонами Естонії в галузі використання альтернативних джерел енергії та енергозбереження та встановлення партнерських зв’язків з колегами з Естонії.

20 березня 2012 року в приміщенні Посольства відбулася зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла України в ЕР Віктора Крижанівського з делегацією Чернігівської області. У ході зустрічі було наголошено на наявності значного потенціалу для розвитку міжрегіонального співробітництва між Україною та Естонією.

В рамках ознайомчого візиту учасники також зустрілись з представниками Міністерства економіки Естонії і обговорили можливості участі українських місцевих влад у програмах модернізації житлово-комунального господарства з точки зору енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії.

Всі наступні зустрічі проходили в дружній атмосфері в містах Раквере, Сомеру, Тапа, Тамсалу і носили практичний характер. Українська делегація на реальних прикладах знайомилась з існуючими варіантами використання альтернативних джерел енергії. Серед них:
– Опалювання дому культури та соціальних приміщень за рахунок геотермального тепла.
– Модернізація будинків радянської епохи під сучасні стандарти енергозберігаючих технологій.
– Використання в комунальних котельнях всіх видів палива з 100% рентабельністю: спалюється навіть весь побутовий непотріб, включаючи старі меблі, дивани та інше.
– Використання лічильників тепла та води з метою збереження ресурсів громади.
– Ефективна діяльність товариств співвласників будинків була продемонстрована в Раквере, де місцева влада надає всіляку допомогу по адаптації старих будівель до сучасних вимог енергозбереження.

Наступним кроком стане розробка планів по енергозбереженню та використанню альтернативних видів палива (геотермальне, щепа, тирса, торф, пілети) у малих містах Чернігівщини.

Діяльність проходить за підтримки МЗС Республіки Естонія.