Екологи і науковці розірвали грати біля стін російського посольства

20 березня працівники НАН Україні і екологічні організації, Національний екоцентр України і Дружина охорони природи м.Києва, прийшли з символічними гратами до стін посольства Російської Федерації в протест проти фізичного та правового переслідуванням людей, які борються з протизаконним знищенням унікальної природи Кавказу.

« – На початку березня 2012 року стосовно екологів, активістів громадської організації „Экологическая Вахта по Северному Кавказу”, Сурена Газаряна та Євгенія Вітішко, були порушені кримінальні справи. Їх звинуватили у „псуванні” незаконно збудованого паркану біля так званої „Дачі Ткачова”( губернатор Краснодарського краю) на Чорноморському узбережжі, на землях державного Лісового фонду, – землях, які за законом є загальнодоступними. За цим звинуваченням Газарян та Вітішко можуть отримати до 5 років позбавлення волі. – розповідає кандидат біологічних наук Олена Годлевська. – Коли 13 березня Газарян разом з адвокатом Віктором Дутловим прибули для огляду ніби то серйозно пошкодженого паркану у рамках проведення процесуальних дій, на них напала озброєна охорона дачі, функцію якої виконує приватне охоронне підприємсво “Нєва”. С. Газаряна було пограбовано, побито і заковано у наручники. В той же день С. Газаряна та його адвоката – затримано поліцією. За вироком суду, який відбувся 14 березня, Газаряну ї його адвокату присудили 10 діб адміністративного арешту. Охоронників, які побили Газаряна, затримано не було».

Природоохоронні організації всього світу закликають російську владу звільнити несправедливо засуджених до адміністративного арешту Газаряна і Дутлова та припинити кримінальне переслідуванні Вітішко і Газаряна, а також провести судове слідство стосовно посадових осіб, які ініціювали беззаконні дії, що спричинили всю ситуацію.

Посол Російської Федерації в Україні не побажав вийти до учасників акції чи бодай через представника поцікавитись ціллю візиту пікетувальників.

«- Ми дуже розчаровані байдужість посольства до ситуації, коли іноземні громадяни виступають на захист прав громадянина Російської Федерації. – говорить заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк. – Природа у нас одна! Ця фраза однаково пишеться як російською так і українською. Зміст, закладений в неї вимушує нас підтримувати кожного, хто рятує природу».

Акція в підтримку Всеросійської кампанії за звільнення Сурена Газаряна та Євгенія Вітішко відбувалась в ті хвилини, коли в Росії відбувався суд по справі Сурена. http://ecoreporter.ru/node/670

Відео з акції: http://www.youtube.com/watch?v=ZugPgazEWPg