Київський національний університет імені Тараса Шевченка заплутався у своїй брехні

Не перестає дивувати плутанина в словах представників Київського національного університету імені Тараса Шевченка стосовно виселення з гуртожитків на час проведення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. З однієї сторони – є офіційна відповідь, згідно якої виселення незаконне.

З другої сторони, на офіційному сайті університету висить гнівне обурення офіційного студентського парламенту з приводу статті про виселення з гуртожитків на літній час, мовляв, ніхто ні кого не виселятиме до закінчення навчання і складання останнього іспиту!

Так ніхто ж і не сумнівався, що до завершення іспитів студентів не виселятимуть, недарма ж всі іспити закінчаться в травні, до початку Євро 2012! А тоді… Таким чином, заява на офіційному сайті університету тонко натякає на можливість виселення на літній час. Адже, якщо дійсно ні кого не збираються виселяти, невже не можна надати чіткої відповіді, що нікого протягом літа не виселятимуть, а не починати плести про завершення іспитів і закінчення останнього іспиту… І чого тоді обурюватися, адже своїми словами студпарламент не спростував, а лише підтвердив можливість виселення! З іншої сторони, маємо фотозвіт із засідань Круглого столу по проблемам студмістечка. У ньому несподівано виникає ще одна сторона в питанні заселення туристів в гуртожитки – туроператор «Гамалія», який опікується питаннями розселення туристів і саме від нього залежить, які гуртожитки надаватимуться туристам під проживання. Проте дивує розходження думок, викладених в цій статті. У одному тому самому абзаці виражені дві протилежні думки: «радує те, що студенти зможуть проживати в гуртожитках під час ігор чемпіонату», а двома реченнями нижче – «адміністрація намагається мінімізувати кількість гуртожитків, з яких потрібно виселити студентів». Так що нас має радувати, що когось виселятимуть з гуртожитків? І до чого ж тоді обурення студпарламенту у одній з вищенаведених статтей, якщо принаймні частину гуртожитків все-таки збираються виселити?

Панове, футбол і університети (і навчання в цілому) – абсолютно несумісні речі! Ніде, в жодному документі, в жодному нормативно-правовому акті не прописано, що студенти мають лишати свої місця в гуртожитках на користь іноземних туристів! Хто має піднімати нашу науку – німецькі туристи чи наші студенти-наковці, багато з яких лишаються влітку в гуртожитках і працюють в наукових установах? Для університетських керманичів немає очевидної відповіді, тому і продовжують наші кращі студенти відправлятись вчитися за кордон, а місця в гуртожитках здаються іноземним туристам!

І немає значення, скільки гуртожитків буде сдано туристам – 10, 5, чи 1. Студентські гуртожитки призначені для проживання студентів, а не туристів, тому здачею навіть одного гуртожитка туристам керманичі університету і Міністерства освіти лише в чергове підкреслять своє брутальне нехтування правами студентів і недбале ставлення до нашої науки.

А поки що надійшов черговий тривожний дзвіночок – в деяких гуртожитках, зокрема фізичному, вимагали писати пояснювальну тим, у кого заборгованість склала два місяці, посилаючись на договір, укладений студентом з університетом. При тому що жодної згадки про це в договорі немає. Чи не збираються таким чином, формуючи «списки порушників», готувати списки на відселення під час Євро-2012? Це лише припущення, але логіці такі дії університету не піддаються.