Табачник Шевченкові не друг

9 березня 2012 року в Кіровограді проходили урочистості присвячені 199-річчю великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. Покласти квіти до пам’ятника Кобзарю прийшла верхівка обласної та міської влади. Як в старі добрі радянські часи, всі дружно, колоною з гвоздичками і віночками рушили до Шевченка…

Але яким же сильним було здивування можновладців, коли перед самим пам’ятником їх чекали дівчата з плакатом на якому красувався напис: «Не треба мені ваші квіти, поки Табачник – міністр освіти!» Влада відреагувала досить адекватно. Всі зацікавлено читали плакат, і лише після цього клали квіти Шевченку. Інколи могло скластись враження, що квіти несуть не Кобзарю, а дівчаткам.

Зовсім іншою була реакція на акцію протесту у представників правоохоронних органів. Міліціянти, під орудою голови міськвідділу міліції полковника Бугринця, налетіли на дівчат, почали відштовхувати їх від пам’ятника і намагались відняти плакат. Та на допомогу дівчатам підійшли активісти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!», які переконали міліцію у тому, що наразі закон порушують саме вони. Хлопці у формі, разом з полковником, облишили дівчат і пішли, як потім виявилось, за консультацією і підмогою.

Уже після закінчення мітингу пан Бугринець, у супроводі ще одного полковника та хлопців у формі, підійшли до активістів ініціативи «За мирний протест» з метою продовжити розмову. Міліціянти намагались довести учасникам акції, що їх мітинг «несанкціонований», що вони повинні будуть сплатити штраф за порушення громадського порядку. Громадські активісти ж чітко знали свої права і зуміли відстояти свою точку зору. Але пани полковники, все ж, усно запросили на розмову активістів ініціативи Костянтина Полякова і Олену Сінченко, наголошуючи на тому, що в них в кабінетах є інтернет! На це учасники акції відповіли, що прийдуть лише за офіційним запрошенням.

За словами координатора ініціативи «За мирний протест!» в Кіровоградській області Дмитра Сінченка, акція проходила одночасно у всіх регіонах України.

«Дії активістів мали на меті не лише висловити громадянську позицію у відношенні до політики нинішнього міністра освіти, але і привернути увагу до стану реалізації права на мирний протест в Україні. Окрім розгорнутого транспаранта активісти також провели збір підписів під петицією до ВРУ і роздали інформаційні листівки. В той же час ми виявили низький рівень обізнаності наших правоохоронців з українським законодавством у сфері свободи мирних зібрань, тому нам довелось провести для них роз’яснювальну роботу. Вважаю, що акція пройшла вдало!» – зазначив Дмитро Сінченко.

Прес-служба КВІС

сайт: http://kvis.jimdo.com