Азаров скликає нараду з приводу законопроекту “Про вищу освіту”

25 квітня у Кабінеті Міністрів України відбудеться нарада з питання обговорення проекту Закону України “Про вищу освіту”, розробленого робочою групою під керівництвом ректора НТУУ КПІ Михайла Згуровського.

Окрім самого голови робочої групи, на неї запрошено Першого віце-прем’єр-міністра України В. Хорошковського, Віце-прем’єр-міністрів Р. Богатирьову та С. Тігіпка, голову Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України М. Луцького, Міністра освіти і науки, молоді та спорту Д. Табачника, Міністра фінансів Ю. Колобова, Міністра економічного розвитку та торгівлі П. Порошенка, Міністра юстиції О. Лавриновича, Голову Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України В. Семиноженка, голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва М. Бродського, президента Національної академії педагогічних наук України В. Кременя.

До цієї наради Міністерство освіти і науки, молоді та спорту підготувало два узагальнених висновки, які разом мають обсяг 40 сторінок. До цих висновків також додані зібрані МОНМС 75 сторінок зауважень і пропозицій від інших міністерств, а також різних державних установ.

Сама робоча група М. Згуровського, яка складається із кількох десятків людей, що працюють в різних установах та організаціях, дізналася про існування цих зауважень і пропозицій лише вчора, коли до неї надійшли всі ці документи одночасно, хоча складені вони були в період з 22 березня по 13 квітня.

Вчора у другій половині дня відбулося засідання робочої групи М. Згуровського, де присутні отримали ці документи, і тепер до середи мають встигнути опрацювати весь цей пакет документів й надати свої відповіді на зауваження. Фактично для цього в людей, які мають, окрім робочої групи, де вони працюють на громадських засадах, свої обов’язки на роботі чи навчанні, є лише один день.

Найбільше зауважень і пропозицій надіслали Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, Міністерство юстиції та Міністерство фінансів. Міністерство аграрної політики та продовольства України надіслало листа про відсутність у нього зауважень до законопроекту групи Згуровського.

Учасники засідання робочої групи, які встигли лише побіжно ознайомитись з пакетом зауважень і пропозицій, висловили думки, що серед цих зауважень і пропозицій є як слушні, так і дискусійні, а деякі й зовсім абсурдні, написані з іншою метою, ніж турбота про вищу освіту. Багато з цих зауважень і пропозицій можна і потрібно врахувати повністю або частково, але для цього робочій групі потрібен не лише час на доопрацювання законопроекту, але й партнерське ставлення з боку органів державної влади, аби працювати в режимі співпраці, а не конкуренції. На робочій групі з боку студентів, чиї протести й призвели до її створення, пролунала згадка про те, що М. Азаров, пообіцявши на зустрічі з академічною спільнотою та громадськістю відкликати з Верховної Ради нинішній урядовий законопроект № 9655 і подати замість нього законопроект групи Згуровського, також обіцяв надіслати до робочої групи урядових фахівців для спільного доопрацювання законопроекту. Однак цього зроблено не було, і громадськість та влада, нібито погодившись співпрацювати разом над законопроектом, продовжують працювати чомусь паралельно, причому зовсім не з вини громадськості.