Бровари: адмінресурс ніхто не відміняв

Районне управління освіти нічними телефонними дзвінками змушує вчителів приходити на мітинг за партію влади.

Сьогодні вночі активістів ГО «ГроЗа Київщини» розбудили телефонні дзвінки від обурених броварських вчителів. Вони говорили про те, що їм щойно телефонували з районного управління освіти й вимагали назавтра бути присутніми на контрмітингу, який відбуватиметься навпроти запланованого мітингу опозиційних сил. Тож ми вирішили перевірити, чи ця інформація правдива.

Прийшовши на заявлений мітинг під стінами Броварської міськради, ми дійсно побачили, що окрім прапорів  «Батьківщини», «Фронту змін», та «Нашої України» на площі є й стяги Партії регіонів. Звичайно ж, прапороносці ПР були відокремлені від інших мітингувальників кордоном міліції. Загалом, кількість учасників з обох сторін не перевищувала 100 осіб.

Оскільки з хаотичних вигуків двох натовпів було важко зрозуміти чого саме вимагали обидві сторони, ми спробували з’ясувати це безпосередньо в учасників. Зі сторони людей під опозиційними прапорами з нами погоджувалися говорити лише неформально, «не на диктофон». Загалом, їхня аргументація зводилася до того, що вони просто не задоволені життям, існуючим станом речей, цінами тощо.

Учасники ж контрмітингу з табору Партії регіонів були більш говірливими: «Оцей молодий депутат, я так поняла, він ото нажив своїм трудом усе? Конний завод десь там у нього є, у Божичах бювєта пріватізірував, що людям води тепер немає. Оце ми й стоїмо», – – каже жінка 45-років на вигляд. «У нього у 40 год не отак (проводить долонею по шиї ), а отак (показує вище голови – ред.), канєшно він буде тут стоять, піднімать людей да платить, щоб вони пройшли сюди. Що робити далі? Нічого, стоїмо та й усе».

«Молодий депутат», на якого вказує тітонька – дійсно депутат броварської районної ради, організатор опозиційного мітингу Олег Кіщук.

«Наразі тут відбувається мітинг з протидії репресіям над опозицією, оскільки зараз голова районної адміністрації Петро Іваненко займається політичними переслідуваннями опозиційних депутатів. Він перешкоджає волевиявленню, демократії і гласності. Це відбувається вже протягом 1,5 року і ми проти цього. Що тут робить Партія регіонів? Напевно, ті люди, які прийшли, теж підтримують наші лозунги, якими ми вимагаємо відставки глави районної адміністрації, і теж хочуть демократії й гласності», – заявив О. Кіщук.

Дивлячись на обличчя «мітингувальників» від ПР, неможливо було не помітити втоми й роздратування – мало кому сподобається, коли їх будять серед ночі й вимагають приходити на вранішній мітинг під прапори партії влади, до того ж, у не дуже гарну погоду. Очевидним є те, що нинішні порядки й сваволя влади цим людям набридли, можливо, й більше ніж тим, хто знаходився на опозиційній стороні. Не менш очевидно й те, що терпіння колись закінчиться в усіх. Рано чи пізно ці люди прийдуть відстоювати свої права з власного бажання і ніякі міліцейські кордони не розділять народ, який боротиметься проти корумпованої влади.

Активіст ГО «ГроЗа Київщини» Сергій Тафій

http://groza-org.livejournal.com

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair