Чи може людина, проживаючи в Україні, і не маючи штампу в паспорті про реєстрацію місця проживання, реалізувати свої права на медичну допомогу, освіту, соціальний захист?

Згідно чинного законодавства, кожен громадянин, якщо йому виповнилось 16  років, повинен мати паспорт – документ, що не тільки посвідчує особу, але й дозволяє реалізовувати весь комплекс прав та обов’язків, що закріплені в українській нормативно-правовій базі.   Без нього неможливо укласти цивільно-правові угоди, отримати медичну та соціальну допомогу, пенсію, працевлаштуватися, вирішити майнові питання.

Відсутність паспорту автоматично призводить до того, що особа  стає «невидимкою» для всіх державних установ і, як наслідок, позбавляється можливості реалізувати свої права.  Таким чином особи, що мають паспорт, і ті, що не мають паспорт опиняються  в нерівних умовах і,  тим самим,  порушуються ряд норм, закладених  в Загальній декларації прав людини та  ст.21 Конституції України. 

Правозахисні організації України, неодноразово наголошували на необхідності реформування системи реєстрації місця проживання, зробити її « заявного » характеру.  

Проблеми з якими стикаються особи, що не мають реєстрації місця проживання чи проживають не за місцем реєстрації, якій вихід з даної ситуації запрошуємо обговорити під час засідання круглого столу «Чи можуть мешканці України реалізувати право на вільне пересування?”.

Захід відбудеться: 27 квітня 2012р. об 11.00, за адресою: м. Київ, вул. Васильківська 36, ( приміщення інституту післядипломної освіти  Національного Університету ім.  Т.Г. Шевченка.). Станція метро  Васильківська.

Контактна особа: Дуднік Інга, т. 0522 -270963, 0509756917,teritoriy@i.ua

 

Ця діяльність стала можливість завдяки проекту «Розвиток громадянського суспільства», який впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2009-2012рр