Експертиза встановить, чи можна було повернути голову металевому Сталіну

У справі про обезголовлення погруддя Й. Сталіна в Запоріжжі буде проведена металознавча експертиза. Постановою Апеляційного суду Запорізької області її доручили експертам лабораторій Запорізької державної інженерної академії та Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. Про це стало відомо 25 квітня під час засідання у справі.

Адвокати «тризубівців» ще до винесення вироку їхнім підзахисним наполягали на такій експертизі. Але тоді суд відмовив у її проведенні. При розгляді апеляцій це питання знову підняли.

«Я вважаю, що питання, які пропонував захист, були враховані. Таким чином ця експертиза повинна визначити, з якого матеріалу був зроблений цей бюст, коли він був зроблений, чи можна було його відновити після того, як була спиляна голова, і вартість відновлювальних робіт», – повідомила адвокат Ольга Бородіна.

Якщо експерти визначать, що голову пам’ятнику можна повернути без суттєвої втрати його первинного вигляду, то «тризубівцям», котрі спиляли голову погруддю, можуть інкримінувати лише суму відновлювальних робіт.

Клопотання щодо експертизи чи ревізії на встановлення вартості всього погруддя суд і не задовольнив, і не відхилив. «Можливо, що за результатами металознавчої експертизи не потрібно інших експертиз. Якщо можна відновити, то не йде мова про знищення, лише про пошкодження», – пояснив адвокат Віктор Єна.

Захисники передбачають, що експертиза може тривати кілька місяців.

Як відомо, Жовтневий райсуд Запоріжжя у грудні минулого року визнав дев’ятьох юнаків винними у знищенні бюста Сталіна в Запоріжжі, без експертизи “встановивши”, що відновити його було неможливо. На плечі засуджених лягла компенсація збитків обкому КПУ – понад 109 тисяч гривен. Такою, на думку суду першої інстанції, є повна вартість погруддя. Тризубівці оскаржують свій вирок в Апеляційному суді.

dniprograd.org