Європейський суд визнав розстріл поляків у Катині військовим злочином

Страсбурзький суд визнав катинський розстріл злочином, однак відмовився змушувати Росію відновлювати розслідування справи

Європейський суд з прав людини в Страсбурзі визнав масовий розстріл польських військовополонених під Катинню в 1940 році військовим злочином. Водночас суд не зобов’язав російську владу відновити розслідування трагедії, як того вимагали рідні та близькі розстріляних, які скаржаться на неефективність розслідування справи з боку Москви.

Таким чином, суд в Страсбурзі лише частково задовольнив позов польської сторони. Нагадаємо, розслідування справи про розстріл польських офіцерів було розпочато в 1990 році. У 2004-му воно було припинено, а справа закрита. У 2010 році Держдума ухвалила заяву, в якій вказувалося, що розстріл був проведений “за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників”.

“Катинська справа” про розстріл в 1940 році тисяч полонених польських військовослужбовців співробітниками НКВС довгі роки ускладнювала відносини між Росією та Польщею. Зазначимо, у результаті масового розстрілу в Катині в 1940 році загинули 14 тисяч польських офіцерів. Їхні родичі протягом багатьох років намагаються добитися реабілітації розстріляних, але поки безуспішно.

ТСН