Ірина Луценко здивована заявами Мінздраву

Дружина екс-міністра внутрішніх справ Ірина Луценко здивована тим, скільки уваги Міністерство охорони здоров’я приділяє її коментарям щодо стану здоров’я її чоловіка. Про це вона заявила, коментуючи останнє повідомлення МОЗ щодо процесу лікування Юрія Луценка.

 «Основним завдання МОЗ, як записано у положенні міністерства, є формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, санітарного та епідемічного благополуччя населення тощо. Проте серед такого переліку немає функції МОЗ – копирсатися в інформаційних стрічках для відслідковування повідомлень щодо стану здоров’я того чи іншого громадянина», – зауважила Ірина Луценко.

 Вона нагадує чиновникам від МОЗ про те, що ще 28 травня 2011 року медична комісія фахівців МОЗ оглянула Юрія Луценка, визначивши важкий стан його здоров’я. «Саме комісія МОЗ поставила йому діагноз, зокрема – порушення функцій печінки, кровоточивість виразки шлунку, анемію, набутий цукровий діабет. Крім того, лікарі наполегливо рекомендували термінову госпіталізацію Луценка у спеціалізований медичний заклад, де наявні кваліфіковані лікарі, необхідні медикаменти та відповідне обладнання», – додала Ірина Луценко.

 «З того часу я неодноразово у своїх коментарях наголошувала про те, що лікарі, які входили до складу комісії МОЗ, щоразу після огляду Луценка в СІЗО рекомендували терміново лікуватися за межами слідчого ізолятора», – наголосила дружина екс-міністра.

 За її словами, десять місяців Пенітенціарна система України створювала лише видимість опікування здоров’ям мого чоловіка, проте не вчинила жодних дій задля його лікування.

 «І тільки після прийнятої у січні Резолюції ПАРЄ по України, значного тиску європейських та інших міжнародних інституцій, після візиту членів Моніторингового комітету ПАРЄ, депутатів Європарламенту, представників організації «Freedom House», стало можливим вивезення мого чоловіка в лікарню на чергове обстеження та можливе лікування. Тільки через десять місяців МОЗ таки визнав Луценка хворим», – наголосила Ірина Луценко.

 Вона також зауважила, що не зважаючи на рекомендації фахівців МОЗ про лікування Луценка у спеціалізованій клініці, у порушення цих же рекомендацій він був вивезений в звичайну лікарню швидкої допомоги.

 «І я, і чоловік вдячні усім без винятку лікарям, які турбуються про здоров’я Луценка і докладають усіх можливих зусиль для його лікування», – додала дружина екс-міністра.

 Натомість чиновникам від МОЗ Ірина Луценко порадила займатися прямими обов’язками – лікуванням людей, а не відписками.

 «Хочеться нагадати у цьому випадку анекдот: «Батьки Ізі отримали записку від вчителя: «Ваш Ізя дурно пахне». На ранок вчитель отримав записку назад: «Ізю треба не нюхати, Ізю треба вчити!». То Луценка треба лікувати,  а не читати інформстрічки», – резюмувала дружина екс-міністра.