Івано-Франківська духовна Семінарія молитвою долучилась до акції «Година землі»

Івано-Франківська духовна Семінарія (УГКЦ) молитвою долучилась до всесвітньої акції «Година землі». В суботу, 31 березня, о 20.30 в семінарійному храмі був відслужений молебень до Бога Творця. Цим молебнем семінарійна спільнота, на чолі з ректором прот. Олександром Левицьким, вимкнувши електричне освітлення, при свічках, об’єдналась у молитві зі всіма людьми, яким не байдужа доля нашої планети, оскільки в цей час проходила всесвітня акція «Година землі», започаткована Всесвітнім Фондом Охорони Природи.

Після молебню, д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з питань екології, розповів про історію виникнення даної акції, її мету та значення, а зокрема, що вона покликана звернути суспільну увагу на актуальні екологічні проблеми та пробудити почуття відповідальності кожної людини за природне довкілля.

Д-р Володимир Шеремета наголосив, що акція «Година землі» відбувається в часі Великого посту, коли Українська Греко-Католицька Церква проводить ініціативу «Екологічне навернення для порятунку створіння», яка має за мету спричинитися до поглиблення свідомості в Церкві та суспільстві щодо відповідальності за створений Богом світ та шляхів її здійснення у повсякденному житті кожної людини, а також є покликана допомогти повніше і глибше пережити процес покаяння, і здійснити цілісне навернення до Бога. «Таке навернення, означає також відмовитись від екологічного гріха, який сьогодні загрожує життю всієї планети, і який, з огляду на його важкість, Церква зараховує до гріхів, які кричать до неба, ставлячи в один ряд з гріхом навмисного вбивства людини та іншими найважчими суспільними гріхами», – констатував очільник екологічного бюро. Професор Шеремета висловив вдячність отцю-ректору за його розуміння важливості екологічного аспекту у формації священика, здатного адекватно відповідати на виклики сучасного суспільства, а також за підтримку та спільне здійснення з Бюро УГКЦ з питань екології цілої низки освітньо-виховних заходів та практичних ініціатив природоохоронного спрямування. В особливий спосіб керівник екобюро відзначив практичний екологічний здобуток Духовної семінарії – перемогу у всеукраїнському конкурсі до чистих джерел завдяки впровадженим заходам по економії води.

Ректор прот. Олександр Левицький, у своєму слові до семінарійної спільноти обґрунтував, на основі Святого Письма та Церковного Передання, причину сучасних екологічних проблем, якою є, насамперед, криза людської духовності, яка в особливіший спосіб поглибилась із початком ХХ століття через споживацький стиль життя, нігілізм, егоїзм, знищення духовних і культурних цінностей. Отець-ректор підкреслив, що Господь ставить природу на службу свого задуму Відкуплення.

На завершення, отець Олександр щиросердечно подякував всім присутнім за спільну молитву за Боже створіння – природу, за спільні роздуми на тему християнської відповідальності за природне довкілля, а також закликав бути правдивими управителями створіння, ставлячись до нього з Божою мудрістю, любов’ю та милосердям.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології