“Кременчуцький ТЕЛЕГРАФ” заявляє про замах на свободу слова

Головний редактор газети “Кременчуцький ТЕЛЕГРАФ” Сергій Кулясов поширив заяву, в якій стверджує, що відбувається порушення законодавства про свободу слова і просить журналістів широко висвітлювати судовий процес, який почнеться завтра, 6 квітня, о 10.00 в Автозаводському районному суді міста Кременчука для забезпечення громадського контролю щодо недопущення порушення чинного законодавства України.

 

Засобам масової інформації

 

Заява щодо порушення законодавства про свободу слова

3 квітня 2012 року до редакції газети «Кременчуцький ТелеграфЪ» надійшла повістка про виклик до Автозаводського районного суду на попереднє судове засідання, призначене на 10 годину 6 квітня.

Газета “Кременчуцький ТелеграфЪ” – інформаційний тижневик, незалежне комерційне видання, яке з 1998 року послідовно висвітлює діяльність міської влади в м. Кременчуці (Полтавська обл.). Газета – член Асоціації видавців періодичної преси в Україні. Журналісти видання з 2001 року співпрацюють з освітніми програмами IREX, U-Media, USAID, проектом журналістських розслідувань в Україні SCOOP.

Позивач, який був засновником підприємства, що припинило випуск газет з 2001 року та було ліквідовано в 2006 році в зв’язку з відсутністю будь-якої господарської діяльності, вимагає стягнути на його користь 4 млн. 312 тисяч гривень, які, на його думку, одержані в результаті порушення його авторських прав.

Не надаючи жодних доказів, позивач зазначає: «я є автором творів: газети приватних оголошень «Приватна газета» та інформаційної газети «Телеграф», а засновником зазначених видань є зареєстроване мною приватне підприємство». Тобто позивач намагається захистити своє «авторське право» на газети, які не є «твором» у розумінні Цивільного Кодексу України та Закону про авторське право і суміжні права. При цьому позивач не обґрунтовує, у чому ж саме полягає порушення його авторського права та замовчує правдиві факти, які свідчать про відсутність будь-якого порушення з боку відповідачів.

В матеріалах цивільної справи є заява про забезпечення позову, де позивач просить суд заборонити випуск газет, які мають в складі своєї назви найменування «Приватна газета» та «ТелеграфЪ».

Всі ці події відбуваються саме перед початком виборчої кампанії до Верховної Ради України. Залишається незрозумілим, що заважало позивачу «захищати свої права» раніше – адже, за його словами, він знає про так зване «порушення» з 2001 року? І чому він розпочав це робити саме напередодні виборів? Все разом: надмірна сума відшкодування, залучення у якості відповідачів юридичних осіб, які здійснюють випуск газет та вимоги припинити випуск газет та накласти арешт на майно відповідачів, свідчать про те, що метою позову є припинення виходу газет.

Редакція газети закликає журналістську спільноту широко висвітлювати даний судовий процес для забезпечення громадського контролю щодо недопущення порушення чинного законодавства України.

Головний редактор суспiльно-полiтичного
тижневика “Кременчуцький ТелеграфЪ”
С.Кулясов