Меморіальні заходи в Холодному Яру

28 жовтня 1995 р. на місці останнього бою Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака Всеукраїнське політичне об’єднання “Державна самостійність України” поставило пам’ятний знак. Відтоді патріотична громадськість вшановує на Кресельцях і в Мельниках козаків і старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

Заходи проходять під егідою Історичного клубу “Холодний Яр”.

Співорганізаторами цьогорічних вшанувань виступили Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, Національний заповідник “Чигирин”, ГО “Вільне козацтво Холодного Яру”, Холодноярська ініціатива, Народний рух України, Товариство “Чорні запорожці” та готельно-ресторанний комплекс “Дикий хутір”.

29 квітня 2012 р., в неділю, о 12.00 в селі Соснівка Олександрівського району Кіровоградської області буде відкрито пам’ятник хліборобам Соснівки, Дев’ятки, Скаржинки і Тирнавки, які загинули післяжнивної пори 1920 року від шабель червоного ескадрону (при нинішній трасі Київ – Знам’янка, поворот на Соснівку – між Вищими і Нижчими Верещаками). Автор пам’ятника – Дмитро Бур’ян (Черкаси). Побудову пам’ятника здійснено коштом Холодноярської ініціативи за участю Історичного клубу “Холодний Яр”. У цей же день, о 15.00, відбудеться покладання квітів до пам’ятника чорноліському отаманові Пилипові Хмарі в с. Цвітне Олександрівського району Кіровоградської області.

30 квітня, у понеділок (вихідний день!), об 11.00, в центрі села Мельники Чигиринського району Черкаської області розпочнуться вшанування Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, козаків та старшин полку гайдамаків Холодного Яру.

У програмі вшанувань – покладання квітів на могилі Василя Чучупака та братській могилі холодноярців на кладовищі села Мельники, меморіальний мітинг біля пам’ятника Героям Холодного Яру та пам’ятника Юрію Горлісу-Горському (в центрі с. Мельники, біля школи), реконструкція бою холодноярців з більшовиками (100 м праворуч від дороги Мельники – Кресельці, 1,5 км від місця проведення мітингу; відповідальний Олег Островський), покладання квітів до меморіалу Холодноярським героям на хуторі Кресельці (біля Креселецького лісництва), освячення зброї та прапорів на берегах Гайдамацького ставу (неподалік Мотриного монастиря, табличка “Монастирський став”), поминальний обід, екскурсія до дуба Максима Залізняка, відкриття музею Холодного Яру на хуторі Буда та концерт за участю кращих українських співаків, зокрема кобзарів Тараса Силенка і Тараса Компаніченка, лідера гурту “Тінь Сонця” Сергія Василюка, бардів Гриця Лук’яненка, Володимира Самайди, Володимира Гонського, Василя Панченка та інших.

Запрошуємо до участі членів Історичного клубу “Холодний Яр”, патріотичних організацій, козацьких товариств, військово-історичних клубів, партій, журналістів, народних депутатів усіх рівнів, читачів “Незборимої нації”, “Шляху перемоги”, “Літературної України”, “Козацького краю”, “Української літературної газети”, “Українського слова”, “Свободи”, “Української газети”, “Нації і держави”, всіх небайдужих. Запрошуємо українські телеканали висвітлити меморіальні заходи в Холодному Яру.

Якщо інші об’єднання, партії, товариства та фізичні особи виявлять бажання бути офіційними співорганізаторами заходів у Холодному Яру, то мають внести благодійні внески на організацію урочистостей.

У заходах візьме участь делегація Львівської обласної ради на чолі з її головою Олегом Панькевичем. До зустрічі в Холодному Яру!

 

Довідки: 098-00-26-994 (Петро), 066-270-20-98 (Максим),

066-709-83-16 (Владислав). kovalroman1@gmail.com

 

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

 

 

У Холодному Яру – новітня облава на гайдамаків?

 

Тяжко з’ясувати, за яких обставин ідея пошуку “страшного ворога”, що є загрозою для нинішньої влади, з’явилася у тих, хто живучи в Україні, чомусь із підозрою ставиться до всього українського. Але фактом лишається факт: готельно-ресторанний комплекс “Дикий хутір” поруч з холодноярським дубом Максима Залізняка, який очолюють члени Історичного клубу “Холодний Яр” Олег і Леся Островські, влада на Чигиринщині визначила як об’єкт для “бомбардування” контролюючими органами.

Як і торік, посилення тиску на Островських “випадково” співпало в часі з підготовкою до вшанувань Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, в організації яких Олег і Леся Островські беруть найактивнішу участь. До складу “ескадрильї”, відправленої на знищення “Дикого хутора”, включили всі можливі контролюючі органи – схоже, для них інших бойових завдань у районі не існує…

Несподіванкою для влади стала жорстка реакція ЗМІ на пресинг острівця сучасної холодноярської вольниці. На захист виступили обласні та всеукраїнські газети – “Вечірні Черкаси”, “Прес-Центр”, “Газета по-українськи”. Їх підтримали журналісти інтернет-видань “Провінція” і “Прочерк”, звичайно ж і “Незборимої нації”, а також тележурналісти “Студії-2”. Натиск зменшився та чи надовго?

Замість тихих “розборок хутірського масштабу” справа набула всеукраїнського розголосу. Одразу заявили про підтримку Островських та їхньої справи настоятель чигиринського храму Святих первоверховних апостолів Петра і Павла протоієрей Василь Циріль, відомі письменники Роман Коваль і Василь Шкляр, знаменитий кобзар, заслужений артист України Тарас Силенко та багато інших достойників. Коли ж Олега Островського запросили на “височайше” погодження плану архітектурної забудови, то поруч з отаманом сучасних холодноярських козаків чиновники несподівано для себе побачили людей, вага яких в українському суспільстві не вимірюється тимчасовими політичними посадами – зокрема, прийшли підтримати митрополит, владика Черкаський і Чигиринський Іоанн та заслужений художник України Микола Теліженко.

Місцеві козаки іронічно цікавляться у можновладців, “пошто сєй Гєрасім” регулярно каменюку тягне до човна перевіряючих, коли споряджає їх на чергову перевірку. Про всяк “Козацький край” нагадав, що любити Україну в Україні ж таки поки що наче офіційно не заборонено: “Наш улюблений Холодноярський прапор не має жодного стосунку до кольорів існуючих політичних партій – він абсолютно “політкоректно” чорно-білих кольорів. Правда, з чітко промальованим тризубом: Україну Холодний Яр таки любить понад усе – ніде правду діти! Але ж за це у нас ніби ще не карають?”

Територію “Дикого хутора” вже під час цьогорічних вшанувань, 30 квітня, заплановано переформатувати під музей Холодного Яру – з експозиціями про історію краю, славного тим, що в усі часи давав наснагу борцям за волю. Гармонійно поєднуватиметься з музеєм Визвольної боротьби церква Київського патріархату – на честь Святого праведного Петра Калнишевського, останнього кошового отамана Запорозької Січі. Її зведення завершують отаман Вільного козацтва Холодного Яру Олег Островський, холодноярська берегиня Леся Островська та їхні друзі-меценати.

На честь відкриття музею надвечір 30 квітня на “Дикому хуторі” відбудеться концерт відомих українських співаків – кобзарів та сучасних рок-музикантів.

Вітаємо вас зі святами, шановні прихильники Холодноярського вогню!

 

Петро ДОБРО

Черкаси – хутір Буда

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Газета “Незборима нація” в Інтернеті

http://nezboryma-naciya.org.ua/