Нове дослідження європейських експертів розвінчує міфи про безвізовий режим

Європейські дослідники проаналізували, які наслідки для міграційних процесів матиме скасування віз до країн ЄС для українців.

Якими можуть бути наслідки для Євросоюзу й України запровадження безвізового режиму для українців? Це взялися вивчити у Центрі досліджень міграційної політики Європейського Інституту у Флоренції, разом з українськими колегами. Висновки спершу презентували Єврокомісії у Брюсселі, тепер – у Києві, за підтримки громадської ініціативи “Європа без бар’єрів”.

Як наголошує представниця української ініціативи Мар’яна Кузьо, Україну в ЄС частіше розглядають як загрозу, коли йдеться про лібералізацію візового режиму, побоюються “навали” нелегальних мігрантів. Те, що таке упередження й побоювання громадян з ЄС необґрунтоване, доводять у дослідженні європейські аналітики.

Хто хотів, той виїхав

Представниця Центру досліджень міграційної політики Сушанік Макарян каже, що, працюючи над документом, опитали мігрантів в Італії, ФРН, Польщі й потенційних мігрантів в Україні і Молдові. Спілкувались з тими, хто працює у сільському господарстві, на будівництві й у домогосподарствах.

Експерти з’ясували, що потік мігрантів з України навряд чи збільшиться, адже їх зупиняє не потреба отримувати візу. Хіба що дещо збільшиться кількість саме легальних мігрантів. При цьому опитані вважають, що навіть поїздки з туристичною метою не будуть масовими – відсутність коштів, і, окрім того, міграційні “запаси” в Україні вже вичерпані: “той, хто хотів виїхати, виїхав”.

Фахівці Європейського Інституту стверджують – міграційні тенденції з України в ЄС в останні роки є стабільними: “Йдеться про низьку циркулярність, частково через витрати на проїзд”.

Одного паспорту буде замало

За словами Серго Манашвілі, одного з авторів дослідження, є ще один міф, який слід розвіювати вже в Україні. Про те, що нібито для в’їзду до шенгенського простору українцю достатньо буде мати при собі лише закордонний паспорт. Це не відповідає дійсності, наголошує експерт. Насправді за безвізового режиму прикордонникам слід буде пред’являти ті самі документи, що українці раніше несли до консульств.

Якщо про це погано інформуватимуть, то варто очікувати багатьох відмов у в’їзді безпосередньо на кордоні. Втім, як зауважують експерти Європейського Інституту у Флоренції, і зараз правила візового режиму є незрозумілими. А в громадян України бракує знань про свої права. За оцінкою дослідників, нинішні візові процедури рідко відповідають як вимогам Візового кодексу, так і положенням Угоди про спрощений порядок оформлення віз: “ЄС платить за це високу політичну ціну. Але ціна, яку платять люди та бізнес, набагато вища і помітніша, і виражена в тисячах євро”,- підкреслює Манашвілі.

Мар’яна Кузьо додає, що у Візовому кодексі ЄС передбачена можливість апеляції на відмову у видачі візи, але в Україні цим не користуються. Водночас співробітниця департаменту консульської служби українського МЗС Людмила Давидович радить звертатись зі скаргами на візові проблеми до їхнього відділу. Потім ці скарги розглядають на спільному Візовому комітеті й навіть надсилають до Єврокомісії. Наступне ж засідання комітету – 15 травня.

Дослідники сподіваються, що доповідь зробить свій внесок у розвінчання міфу про “глобальний виїзд” з України у разі запровадження безвізового режиму. І теж радять – зокрема, більше звертати увагу європейців на позитивні аспекти, як-от на те, що туризм у країнах ЄС лише виграє від скасування віз для українців.