Ціла низка урядовців із ЄС не їде до України через Тимошенко

Канцлер Німеччини Анґела Меркель готова бойкотувати матчі німецької збірної на території України під час Євро-2012, якщо не настане поліпшення в справі ув’язненої колишньої Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, підтвердив сьогодні речник голови німецького уряду Ґеорґ Штрайтер.

За його словами, ймовірні плани поїздок Меркель «залежатимуть від долі Тимошенко і дотримання принципу верховенства права в Україні».

Про готовність відмовитися від поїздок до України під час чемпіонату Європи з футболу через справу Юлії Тимошенко дали знати верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Зокрема, Баррозу «не має наміру» відвідувати Україну під час чемпіонату Європи з футболу, якщо Україна не вживатиме кроків для вирішення ситуації навколо справи Юлії Тимошенко, заявила сьогодні в Брюсселі його речниця Пія Аренкільде Гансен.

Водночас, сказала вона, в Єврокомісії сподіваються, що «стануться події, які змінять цю справді дуже, дуже серйозну ситуацію, яка викликає дуже серйозне занепокоєння».

Цієї позиції дотримуються й інші урядовці Єврокомісії.

Зокрема, єврокомісар із питань освіти, культури, молоді і спорту Андрулла Васіліу вважає, що «було б цілком неправильно їхати до України», якщо нинішнє становище з правами людини в Україні зберігатиметься, особливо ж стосовно Юлії Тимошенко й інших опозиціонерів, повідомив сьогодні Радіо Свобода її речник Денніс Абботт.

При цьому, за його словами, комісар може відвідати матчі чемпіонату в Польщі, щоб «те, що відбувається в Україні, ніяк не заплямувало Польщу».

Скасували свої плани прибути до України на Євро-2012 також єврокомісари з юстиції Вівіан Редінґ і з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Філе.

Бойкотують й інші заходи

Дальші чільні європейські політики бойкотують інші заходи в Україні, теж пов’язуючи це саме зі справою Тимошенко.

Станом на сьогодні вже принаймні 5 президентів скасували візит чи не прийняли запрошення на саміт центральноєвропейських країн у Криму, який планує зібрати в середині травня в Ялті в Криму Президент України Віктор Янукович. Сьогодні про це оголосили в президента Чехії, відомо також про неприбуття чільників Німеччини, Австрії, Італії і Словенії.

Юлія Тимошенко, яка перебуває в ув’язненні, заявляє, що зазнала фізичного насильства і тілесних ушкоджень із боку працівників виправної колонії. У правоохоронних органах запевняють, що заяви про побиття неправдиві, а синці колишнього прем’єра мають інше походження.

http://www.radiosvoboda.org/content/article/24565291.html