У Дрогобичі можуть закрити популярний інтернет – ресурс, завдяки рішенню суду…

Комітет захисту українських журналістів (КЗУЖ) висловлює протест проти рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області, який наклав необґрунтований арешт на рахунки шеф-редактора сайту «Дрогобичінфо» («droginfo.com.ua») Максима Федиса і поставив на грань існування незалежний та популярний у Західному регіоні інтернет-ресурс.

Як зазначає Максим Федис, усе почалося із публікації казки про азійсько-дрогобицьке королівство. За його словами, після цього один чоловік, який упізнав себе в казковому герої, подав позови про відшкодування завданої моральної шкоди ( 50 000 грн.) до газети “Гомін Галичини” та до шеф-редактора сайту “Дрогобичінфо”. Позивач також має претензії і до журналістки «Гомону Галичини» Ганни Баневської.

15 березня 2012 року Дрогобицький міськрайонний суд виніс ухвалу для забезпечення позову у справі про захист честі, гідності та ділової репутації і відшкодування моральної шкоди. Він постановив накласти арешт на кошти Максима Федиса в банківських установах, а у випадку їх недостатності – на належне йому майно, аж до ухвалення рішення по справі.

Цікаво, що заява позивача про забезпечення позову не містить жодних обґрунтувань щодо відсутності гарантій виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог. Усе побудовано припущеннями на кшталт: що, можливо, в майбутньому, рішення не буде виконано. Поза увагою залишається відсутність самого факту доведеності завданих збитків, факту існування моральної шкоди тощо.

Суд також не врахував, що накладання арешту на рахунки обмежить М. Федиса у можливості розпоряджатися власними коштами як суб’єкта підприємницької діяльності на тривалий період, що однозначно завдасть шкоди, порушить права інших осіб, найперше користувачів сайту «Дрогобичінфо», роботу якого поставлено під загрозу.

Жодних причин, у зв’язку з якими так потрібно забезпечити позов, у скаржника не було, арешт на кошти належно не обґрунтовано.

З огляду на вказані факти Комітет захисту українських журналістів уважає вище зазначені дії суду грубим порушенням законодавства і трактує їх як потурання рейдерству і намагання залякати журналістів. Суд, фактично, заблокував діяльність суб’єкта господарювання. То ж виходить, що будь-хто, і з будь-яких причин, без належного юридичного обґрунтування і будь-яких наслідків для себе, може безкарно розправлятися із неугодними мас-медіа. У такій ситуації про свободу слова говорити не доводиться.

Промовиста деталь – цю ухвалу суд виніс за відсутності відповідача, якого не було належним чином повідомлено про час та місце судового засідання, тому він не мав можливості висловити свої заперечення щодо винесеної ухвали.

Такі дії суду і його рішення викликали обурення серед журналістів та громадськості. То ж 30 березня Дрогобицький міськрайонний суд вимушений був скасувати арешт на кошти, хоча загроза неадекватних рішень суду щодо журналістів та видань зберігається.

Єдиною протидією упередженості суду та закулісності недоброзичливців незалежних мас-медіа у Дрогобичі є солідарні заходи журналістів та громадськості.

КЗУЖ висловлює свою підтримку дрогобицьким журналістам у нелегких випробуваннях й надалі інформуватиме громадськість України і міжнародні структури про те, що діється у Дрогобичі. Комітет захисту українських журналістів має намір вдаватися до акцій підтримки колег, які утверджують право на професію та свободу слова.

Koмітет захисту українських журналістів.

тел.: 044- 490 30 92, 0973342078, 

e-mail: zakmyk@gmail.com,

             vdemyaniv@gmail.com

10 Comments

  1. Нажаль подаєте не достовірну інформацію.
    Федис М. є адміністратором і шеф-редактором Дрог-інфо, на суді заявив що він не є власником. таким чином заперечував, що він є відповідачем.
    Хоча і так це усім зрозуміло, журналістам особливо, яку роль він виконує, сам заявляв, що це він публікує статті на сайті!
    в мене враження, що таким чином за будь-яку ціну уникає відповідальності! про яку свободу слова тут йдеться?

  2. Зверніть будь-ласка увагу на наступні статті. які розміщені на сайті Дрогобич Інфо:
    http://droginfo.com.ua/content/view/458/ ,
    http://droginfo.com.ua/content/view/468/ ,
    та ще багато статтей такого гатунку
    Мене вражає позиція Комітету захисту українських журналістів, які захищають ресурс, який зомбує людей антиукраїнською ідеологією. Журналіст повинен у своєму матеріалі викладати незалежну точку зору, але жодному журналісту не дозволено з наругою ставитися до нашої історії.
    Не можу спокійно дивитися на такі речі і вважаю, що не місце таким журналістам в українському просторі. Вважаю, що ця стаття на сайті Майдан не відповідає дійсності, а Комітет захисту українських журналістів, не розібравшись з ситуацією, тільки підсилює позицію українофобів.

  3. Дійсно, жаль, що авторитетна організація , -Комітет захисту українських журналістів, про діяльність якої мені особисто добре відомо, почала друкувати явно тендеційні претензії видавця сайту Дрог Інфо пана Максима Федиса, щодо нібито утисків його видання.Дрогобич – місто невелике, і поява цього сайту викликала чималий інтерес, аж допоки сайт не почав понижувати планки якості статей, -до рівня пліток, образ та видалення коментарів, що були незручні видавцям та місцевим чиновникам. Логічною стала історія з публікацією обговорюваної статті, що обурила і громадськість і фахових журналістів. Чому журналістів?-, тому що видавці хизуються власним невіглаством, заперечуючи основи журналістської етики ( дивіться відео з “круглого столу на сайті ДІ). Ось такий “гафф”, як казали колись на флоті, де я й служив. Гараздів, З повагою, Олександр Магльона, член НСЖУ, шеф-редактор громадської правозахисної газети “Нові Горизонти” м. Дрогобич, Львівська обл.

  4. Щиро подивований, як видавці сайту, що допустив негідні публікації, опинилися під захистом КЗУЖ.Звісна річ, в Україні є первний тиск на незалежні та неупереджені мас-медіа. Та до них аж ніяк не відноситья інтернет-виданні Дрогінфо. Це добре відомо у Дрогобичі. Красномовна деталь, – після критичних коментарів редакції газети “Нові Горизонти” ( громадська правозахисна газета, що видається на громадських засадах та поширюється безоплатно з 2001 року, я -член редколегії) адміни відмовили нам у доступі до сайту. Ось така “свобода слова”, що потребує захисту. Успіхів. Зенон Ших, керівник Центру ділових ініціатив. м. Трускавець

  5. Нагла провокація зі сторони О.Магльони доступ до нашого ресурсу мають всі.Я повторюю всі ,наваіть якщо я тих людей неможу переварити і вони мені противні. Як доказ публікацію яка вийшла в Січні 2013 http://droginfo.com.ua/content/view/4217/

  6. Вказані дві статті відносяться до 2009 року.Коли сайт тільки встановлювався. На даний момент свої публікації розміщають на Дрогобич Інфо близько 12 журналістів, ряд організації ,як спортивних так і громадських, аудиторія сайту росте і в місяц складає 35000 унікальних відвідувачів. Тому розцінюю коментар п.Магльони як звичайний прояв української заздрості. Оскільки як такої Газети Нові Горизонти Дрогобичани не читають іїї рейтинг серед друкованихх ЗМІ не більше 0.1%. Переконатись в моїх словах може кожен хто хоч раз зайде на http://droginfo.com.ua/. З Повагою до нормальних Людей і Журналістів Федис М.Б . А не до заздрисних людей типу магльона(Зпеціально з маленької букви)

  7. Один з коментарів.Думка Народу!!!

    Дійсно, це газетна стаття. Мабуть Магльона готував її до своєї газети, а так як її ніхто не читає, вирішив розмістити у популярному в народі ДІ.
    Максиме! Ти мудра і порядна людина, але м”якушка, піддаєшся себе умовити. Не слухай таких магльон-демагогів і відрізняй зерно від полови. З Різдвом Христовим, Максиме! Хай Господь завжди буде поруч з Тобою, допомогає і оберігає Тебе, рідних і близьких.—-

  8. Разом з Олександром Магльоною 13 рік поспіль видаємо на громадських засадах правозахисну газету “Нові Горизонти”, – без владних та партійних коштів. А пан Федис свого часу на сайті ДІ розповідав яким чесним посадовцем є керуючий справами Дрогобицької міськради Євген Шильник, що недавно зганьбив місто, – був спійманий на “гарячому”, коли брав хабаря 13 тисяч доларів у туаліті міськради. Що тоді Максим Федис може говорити про чесність та відповідальність? І що це за сайт, де під ніком будь-яку людину можна облити брудом та образити? Без коментарів.

Comments are closed.