Юрій Винничук: Клуб закритих членів

Здрастуй, Вітьок! Ти не проти, якщо я буду звертатися до тебе саме так? Просто ми з твоїм батькою майже ровесники, а ти мені, як син. Тим більше, шо твій батя з усіма на “ти”. Навіть з міністром культури, який у нього в ролі королівського блазня шпіляє на баяні. Не кажу вже про усіх решта.

Оце прочитав я твою статтю “Кировоград: в чем сила” і зрозумів, шо мушу висловити свій респект і уважуху. А оскільки ти, як принц і законний спадкоємець престолу, не зобов’язаний володіти державною мовою, то, ясна річ, пишеш на общєпонятном. А в мене з російською не альо, то, якщо дозволиш, перейду на данєцкій язик. Шоб понятнєє було.
Дак ото. З первих слов твоєї статті, я поняв, шо ти підеш шедалі, ніж батя, потому как про це свідєтєльствує така фраза: “Больше всего в жизни я не люблю бездельников. Когда человек на ком-то или на чем-то “выезжает” и в итоге занимает не свое место”.
Я зразу поняв, шо тільки ти й станеш успішним президентом. Бо ти ж – пряма протівоположность свого баті, у якого оцих самих бєздєльніків до хріна і трохи. От тільки біда, шо батя твій шоб зрозуміти, гу із ху, мусить спочатку бєздєльніка посадити в крісло, а вже потім копнути в одно мєсто і зробити радником. Хотя шо той радник може совітувати, коли ж воно дурне?
А уважаю я тебе за самокритичність. Да, Вітя, не кожен міг би признатися, шо виїхав на комто або на чомто да ше й при цьому зайняв не свойо мєсто. Це ж твій батя скільки бабла вбухав, шоб ти вивчився на стоматолога, а ти взяв і – в мажори і депутати пішов. Ну точно, як одна отдєльно взята ізвєснаакушер-гінеколог. Тоїсть це говорить про тебе тільки харашо, бо стоматологом бути легше – маєш дєло толькі з одним больним в порядку живой очереді, а тут больних цілий парламент. Да й приходиться часом не лікувати зуби, а на оборот – вибивати.
Зуб даю, ти правий: “Выигрывают, как всегда, самые быстрые и самые смелые”. Бо хто у нас самий бистрий і смєлий? Це ти, Вітя. Ну, і твої другани. За таким папіком та ше б і бистрим не бути? Тому за тобою будуще і “правильное управление инициативами общества”.
Тоїсть общество виходить з ініціативами, а ти толькі й роби, шо управляй. Нахрєна тоді разні міністерства і парламент? Правда, Вітьок? Досить одного президента.
А, когда я прочитав, шо “в начале апреля откроется молодежный кинофестиваль “Ранок”, где пройдут мастер-классылучших украинских режиссеров и актеров”, то бля буду, припух. Нє, от нє сойті з цього мєста. Це ж який треба мати розмах і, не побоюсь етого слова, польот мислі, шоб організувати майстер-класи “лучших украинских режиссеров” при повній відсутності українських фільмів! Мовчу вже про серіали. Добре хоч актьори ше є, которі работают в російських миловарних компаніях і на дубляжі. От ті й розкажуть, як у москалів заробляти.
Дак це ше не всьо: “такие инициативы – это то, чего мы добивались, продвигая украинское кино на законодательном уровне. Чем больше молодежи начинает снимать, тем быстрее мы получим наше кино на широких экранах”.
Пацан сказав – пацан здєлав. Тут же ж головне шо – продвінуть! А там – хай і трава не росте. І то ж фігня, шо фільми, на які виділено дєньгі, мають до українського кіно такий самий стосунок, як ти, Вітьок, до стоматології. Тому я б просивназвати кінофестиваль не “Ранок” а всьо таки “Утро”, а ше краще “Утро Родіни”, шоб потім не казали, шо по-дебільниму написано.
І правильно ти сказав про молодьож. Котора увєрєнно іде к свойой целі, но тут же й ошибся:. “Без притока новых людей власть рискует оказаться в закрытом клубе единомышленников”.Не рискує оказатися, а вже давно оказалась. Но я думаю, шо це даже харашо, потому как в закритом клубє можна багато чого харошого для себе і других члєнов зробити. От взять твого друга Арбузова. Да ніде у світі, даже на острові Науру, не знайти такого банкіра, шоб не платив податків. Бо як же ж він може платить, коли ідентифікаційного кода не має, правильно? От того у нього такий здоровий вигляд. Видно, шо в жизні не напрягається.
І не обращай вніманія на нєкоторих, которі не члєни закритого клуба. Вони всігда недовольні будуть. Оно вже один написав, цитуючи тебе: “настоящая децентрализация проходит не на бумаге, а в головах” – “взагалі, це називають шизофринія”. А я б йому одвєтіл: сам дурак.
Бо воно ж чого язвить: теж у клуб хоче!
Далі ти подаєш “отличный пример” своєї діяльності на Кіровоградщині: “проект “Центральный регион 2015”. По сути это “дорожная карта” власти на пять лет. Ее не спускали “сверху”. Предложения вносил каждый второй”.
Подумати толькі: каждий второй! Це шо ж виходить: половина області? Да шоб опрацювать таку гору предложеній цілий апарат надо! Чи ти сам, Вітьок, справився?
Но, оказувається, були й проблеми: “по-настоящему хороших идей не так и много”. Да-а, колічество не завсігда качество.
Вітьок, так я шо поняв! Ти шо – в Кіровограді балотуватися будеш? На мажоритарку підеш? Ну, правильно. Хвалю! Мажор – на мажоритарку.
От тільки область ти, по моєму, невдачно вибрав. Там, кажуть, до мєсних фермерів приїзжають круті пацани з вашого закритого клубу і так ненав’язливо предлагають продати землю нужним людям по заниженим цінам. То я шось, знаєш, сумніваюся, шо вони за тебе проголосують.
А вопше, я так поняв, мені крупно не повезло, шо я в молодості не здружився з твоїм батьою. Причому усі перспективи були, мене ж тоже, були, пов’язали мєнти. Да, за шапку. А як ти вгадав? Ондатрову. Я її продавав на барахолці. А це ж спекуляція. Ти ж понімаєш. От мєнти мене в машину і кажуть: “Ну, шо дєлать будем? Єдєм в отдєлєніє?” А я: “А шо я таке зробив?” – “А ти, – вони кажуть, – може, її у когось з голови здер”.
Ну, ти чуєш, Вітьок? От де щастя мені було усміхнулося! От де широчайші перспективи відкрилися! А я, блін, ідіот, ні фіга не поняв. Це ж, якби сказав, шо такі да, зірвав з голови, то, може, якраз би й опинився у тій історичній колонії, звідки президентами і другими харошими людьми виходють. А так…Лишив я мєнтам новісіньку шапку.
Хароший був час. І мєнти були хароші. Могли ж спочатку віддухопелити, а вже потім шапку конфіскувати.
Так шо радий я, Вітьок, за тебе, шо ти такий креативний і желаю, шоб було в тебе менше як унутрєнних проблем, так і наружних.
ЗЫ. Эта статья была опубликована на ТСН, потом почти сразу удалена оттуда. Google успел ее закэшировать:http://webcache.googleusercontent.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=cache%3Atsn.ua%2Fanalitika%2Fklub-zakritih-chleniv.html