Забужко: гонораром Януковича влада показала, якими чорними сумами вона оперує

Влада продемонструвала, якими чорними сумами вона оперує на українському книговидавничому бізнесі.

Так письменниця Оксана Забужко прокоментувала Gazeta.ua інформацію про те, що донецьке видання “Новий світ” виплатила президенту авторську винагороду в сумі 16, 4 млн. грн. за передані їй майнові права на видання книг президента.

Вона також зазначила, що така сума свідчить про непрофесійність влади та її незнання книговидавничого ринку України.

“У ніби похвальному задумі задекларувати хоча б частину своїх доходів, почати легалізацію капіталів, показав наскільки наша влада непрофесійна. Вписали в декларацію цифри, які свідчать про те, що вони не мають навіть зеленого поняття про ринок книговидавництва в Україні. Не знають, що таке аванс, роялті, що 2-мільйонних в доларах авансів на планеті Земля не отримує ніхто. Стівен Кінг отримує $ 500 тисяч авансу. Для них реальне існування ринку книги в Україні — просто за межею їхньої уяви”, – зазначила письменниця.

Також Забужко додала, що авансів за ненаписані твори в Україні не платять.

“Цим кроком влада продемонструвала, якими чорними сумами вона оперує на українському книговидавничому бізнесі. Це пояснює, чому Табачник не кліпнувши говорив про собівартість підручника – 600 гривень, що в принципі нереально. Можна, звичайно і 6 тисяч собівартість зробити — але то золотом писати треба. Легальний ринок, на якому ми всі стільки років намагаємось вижити й намагаємось донести до влади його проблеми, весь цей час українському політикуму не те, що повз вуха, цей звук до них в принципі не доносився”, – наголосила письменниця.

Вона додала: “Ці люди весь цей час на цих самих друкарнях оперують зовсім іншими сумами. Вони займаються бізнесом, тільки що він не має ніякого кінцевого виходу в книжки для читача. Ця цифра — ляп. Засвітили наскільки різні уявлення про книжку у них і у нас. Ми говоримо різними мовами, оперуємо різними сумами. Тепер робота експертам і журналістам із цими цифрами в руках розібратися, що ж там на тому чорному ринку коїться. Що являють собою українські друкарні, чиї вони, і хто на тому заробляє. Крім того, жоден український видавець не платить авансів за ще не написані твори. Така практика у нас не прийнята”.

Як повідомлялося раніше, президент України Віктор Янукович оприлюднив декларацію про доходи за 2011 рік. Донецьке ТОВ “Друкарня “Новий світ” виплатила президенту авторську винагороду в сумі 16, 4 млн. грн. за передані їй майнові права за 4 вже видані книг, а також за твори, які президент збирається написати.

Газета по-українськи