30 журналістів та 31 фотограф українських засобів масової інформації пікетували сьогодні Міністерство внутрішніх справ.

Причиною акції, за словами учасників, стала неадекватна реакція міліції на систематичне переслідування журналістів і, зокрема, побиття фотографа інтернет-видання Tochka.net Віталія Лазебника.

 

 

Учасники акції передали свої вимоги МВС, що стосувалися порушення кримінальної справи щодо навмисного нанесення тілесних ушкоджень і перешкоджання журналістської діяльності, притягнення до відповідальності правоохоронців, котрі не відреагували на цей інцидент, а також вимагають припинити порушення прав журналістів та фотографів ЗМІ (штатних та позаштатних), роз’яснити складу МВС Закон «Про інформацію» та «Про засоби масової інформації», ретельно розслідувати всі порушення прав журналістів.

Після акції протесту, що тривала близько години, до її учасників вийшов заступник начальника управління зв’язків з громадськістю МВС Сергій Бурлаков, який нагадав, що справу у зв’язку з інцидентом з Лазебником таки порушили, але за статтею – хуліганство, скоєне групою осіб.

Нагадаємо, 4 травня близько 18:30 у парку  «Перемога» члени однієї із громадських організацій під час зборів почали трощити паркан, що огороджує будівництво церкви. На думку учасників акції, це будівництво ведеться незаконно.

На місце були викликані співробітники міліції, які затримали й доставили в райуправління одного з учасників акції. За даними міліції, після інциденту за медичною допомогою звернулися троє громадян. За фактом події була порушена справа за частині 2 статті 296 Кримінального кодексу (хуліганство, вчинене групою осіб).

Як відомо, міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що правоохоронні органи в Україні несуть загрозу вболівальникам Євро-2012.

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair