Мін’юст хоче взяти під свій контроль реєстрацію релігійних організацій

КИЇВ – У четвер, 24 травня, Верховна Рада розгляне законопроект № 10221, який передбачає зміну порядку набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи та запровадження їх “подвійної” реєстрації.

Як стало відомо Інституту релігійної свободи, дана законодавча ініціатива була розроблена Міністерством юстиції, але зареєстрована у парламенті від імені Представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка.

Проект передбачає внесення суттєвих змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», які повністю змінюють порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи. Цей статус вони зможуть отримати лише після проходження двох не пов’язаних із собою процедур – державної реєстрації в органах Державної реєстраційної служби (яка скеровується Мін’юстом) та реєстрації статуту (положення) в обласних державних адміністраціях, як це передбачено нині.

При цьому законопроект не визначає, яка з цих двох реєстраційних процедур має бути першою та які правові наслідки в такому випадку матиме реєстрація статуту (положення) релігійної організації.

Ініціатори законопроекту пояснюють такі зміни прагненням уніфікувати реєстраційні процедури та зробити їх простішими. Зокрема, щоб релігійні організації могли набувати статусу юридичної особи так само, як підприємства та інші суб’єкти господарювання – тобто після державної реєстрації.

Проте очевидними є ускладнення реєстраційних процедур у зв’язку із запровадженням “подвійної” реєстрації, не узгодженої між собою.

Члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій наголошували на зустрічі з Президентом України, що ігнорування специфіки діяльності та особливостей реєстрації релігійних організацій може зашкодити міжконфесійному миру в Україні та привести до збурення релігійної спільноти. Віктор Янукович пообіцяв главам конфесій, що зміни до Закону про свободу совісті та релігійній організації будуть прийняті лише “після того, як вони будуть узгоджені із загальним консенсусом”.

Варто відзначити, що головним у підготовці до розгляду законопроекту № 10221 визначено Комітет з питань культури і духовності, який вирішив рекомендувати парламенту його відхилити. У вівторок, 22 травня, голова Комітету Володимир Яворівський зареєстрував відповідний проект Постанови про відхилення цієї законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, що протягом 2010-2011 років податкові органи подали десятки судових позовів про примусову ліквідацію релігійних громад різних конфесій, посилаючись саме на вимоги законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб та не беручи до уваги чинний Закон про свободу совісті.

Джерело: www.irs.in.ua