Харківська “Ніч в Літмузеї – 2012”. Далі буде!

В травні нас очікують вже щорічні “літературні ночі”. «Ніч літератури» у Києві Майдан вже проанонсував. А зараз – поділимось інформацією щодо подібного заходу в Харкові – Ніч у Літмузеї-2012Трофименко Тетяна, заступник з наукової роботи директора Харківського літературного музею люб’язно відповіла на декілька наших запитань:

Що таке ніч в Літмузеї? Коли вперше провели цей захід в Харкові. Хто був ініціатором?

Ніч у Літмузеї – частина загальноєвропейської акції, котра протягом останніх років набула популярності й в Україні. У Харкові ініціатором заходу стала Муніципальна галерея – саме вони 2009 року провели першу Ніч і досі лишаються її натхненниками. Поступово до акції приєднувалися інші заклади, а цього року двері для відвідувачів у вечірній час відкриють уже 14 музеїв та галерей Харкова. Варто зазначити, що поняття «ніч» у цьому випадку умовне – працюємо до 24 години, хоч дехто й нарікає, мовляв, можна було б продовжити акцію до ранку.

Яка мета подібних заходів?

Мета подібних заходів насамперед популяризаційна. Багато хто з харків’ян навіть не знає про існування окремих музеїв (наприклад, доводилося чути здивовані запитання “а хіба в нас теж є літературний музей?”). Тому дуже важливим є поширення інформації про різні музеї, виступи в ЗМІ їхніх представників. Крім того, більшості людей, котрі працюють в державних установах та офісах, важко потрапити до музею в будній день, оскільки робочі години збігаються. Ніч у музеї – унікальна нагода для харків’ян відвідати ті заклади, до яких вони давно збиралися, а також дізнатися про інші. Щоб зорієнтувати учасників Ночі, містом курсуватимуть автобуси.

Хто бере в них участь?

Як показав досвід попередніх років, в акції беруть участь дуже різні люди. Згадані вже офісні працівники, просто харків’яни, котрі почули чи прочитали про захід. Однак «ядром» аудиторії лишаються люди, котрі так чи інакше причетні до діяльності Літмузею та інших культурних осередків Харкова, відвідують музейні заходи, цікавляться українською літературою, музикою, мистецтвом. Відповідно саме на них ми орієнтуємося при підготовці програми Ночі. Надзвичайно багато приходить молоді – і нас це дуже тішить, адже в такий спосіб музей стає місцем для спілкування, місцем, куди можна прийти і знайти однодумців, людей зі спільними інтересами. Відвідуваність музею після акції засвідчує, що в цілому ми досягаємо своєї мети – до музею приходить більше людей, коло відвідувачів розширюється, а отже, харків’яни інтегруються в українську культуру.

Ніч у Літмузеї-2012 відбудеться 19 травня з 17.00 до 24.00

ДАЛІ БУДЕ

(ювіляри 2012 року: Курбас-Семенко-Куліш-Сковорода-Хоткевич та «Червона фіра»)

Саме цим знаковим постатям української літератури будуть присвячені бліц екскурсії в експозиції музею, у яких цього візьме участь також Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди

Крім того:

о 15.30 – початок квесту від Олександра Савчука та Дениса Вітченка «Український архітектурний модерн Харкова». Дізнайтеся про перлини української архітектури нашого міста в цікавій ігровій формі! Зустріч біля Літературного музею о 15.30. Кінець о 17.30. З собою мати зручне взуття.

17.00 – 18.00«Київські лаври в Харкові»: поетичні читання за участю Олександра Ірванця, Богдана Олега Горобчука, Любові Якимчук (Київ), Олега Коцарева, Ростислава Мельникова (Харків), Марціна Сендецького (Варшава), Андрія Родіонова, Даніла Файзова, Юрія Цвєткова, Ніколая Звягінцева, Сергія Шестакова (Москва)

18.00 – 18.15відкриття «Ночі в Літмузеї». Оголошення результатів квесту «Український архітектурний модерн Харкова», нагородження переможців

18.00 – 24.00 виставка Юліани Алімової у літмузейному садку «Красиві. Справжні. Живі:  портрети красенів-митців, яким завжди було що сказати і про що помовчати»

18.00 – 21.00вуличний атракціон «Питання-відповіді»: дізнайтеся більше про Літмузей

18.00 – 24.00блискавичні тури музеєм у групах: групи формуються біля входу музею кожні 15 хв. (+спеціальна програма для дітей в експозиції «Воскресіння»)

18.15 – 21.15 рок-концерт за участю deliKate, Raskardaš Orkestar, а також Сергія Жадана та гурту «Собаки в космосі» (на подвір’ї музею)

21.30 – 23.30кіно-концерт. Показ чорно-білого кіно в музичному супроводі групи «SVITER» (на подвір’ї музею)

Усе це та багато іншого цікавого відбуватиметься у Харківському літературному музеї за адресою:

вул. Фрунзе, 6 (ст. м. «Архітектора Бекетова» або «Пушкінська»). Тел. 706-25-79, 706-25-81

Будьте з нами – і ви не пошкодуєте! Вхід на всі заходи безкоштовний!

 Запрошуємо також приєднатись до події у фейсбуці та запросити друзів!

About Дмитро Пилипець 250 Articles
Громадський активіст