На міжнародному форумі в Чикаго говорили про санкції щодо України (Відео)

Політики та громадські діячі, яких не хоче чути влада в Україні, були почуті в діаспорі.

“Оцінка відносин між Україною і НАТО, наперендодні саміту НАТО в Чикаго” – таку назву мала міжнародна конференція, організована з метою звернути увагу світової спільноти, учасників саміту, а також особисто Віктора Януковича на українські проблеми з європейською інтеграцією та з демократією в Україні.

В українській діаспорі подія такого рівня відбулася чи не вперше. Організатором виступив Український конгресовий комітет Америки (відділ Іллінойс) за сприяння Світового конгресу українців, Світової конференції українських державницьких організацій, Українського конгресового комітету Америки та Конгресу українців Канади.

16 першорядних міжнародних експертів виступили на конференції з широкою аргументацією про відносини НАТО і України, а також про необхідність інтеграції України у європейську спільноту.

Зокрема, колишній посол США в Україні Джон Гербст блискуче розповів про американську політику щодо України. Він відмітив істоичну роль і важливість України в існуванні та розвитку європейської та світової спільноти. Дипломат зазначив, що від майбутнього України залежиь майбутнє всієї Євразії. Проте він також зауважив, що президент Янукович не бере до уваги уроків демократії і Вашингтон знову відвернувся від України, але не повністю. “Так, ми маємо сказати «Ні» ув’язненням Луценка і Тимошенко. Ми маємо сказати «Ні» експериментам з майбутніми парламентськими виборами. І ми повинні знайти спосіб застосування конкретних розумних санкцій щодо відповідальних за ці діяння, проте ці санкції не повинні карати український народ,”- наголосив американський дипломат. Він вважає, що санкції повинні дозволяти зберігати тісний діалог з українською владою, не зважаючи на те, як вона поступає. “Нам необхідно простягати руку Україні, щоб не склалася ситуація, коли єдина рука буде простягнута з Півночі. Бо у наших інтересах є Україна, яка рухається до світового співтовариства. Я оптимістично дивлюся на період 10-15 років відтепер, але можу сказати, що цей час буде неприємним,”- сказав Гербст.

Колишній посол Канади в Україні Ендрю Робінсон розповів про стратегічну важливість України з канадської точки зору, про постійну підтримку розбудови демократії та громадянського суспільства в Україні. Він наголосив на незадоволенні канадським урядом політичними переслідуваннями в Україні і у зв’язку з цим розповів про можливу політику Канади щодо України. «Я вважаю, що переговори щодо Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою буде призупинено або сповільнено. Що стосується НАТО, Канада буде заохочувати співробітництво та участь України у тренувальних програмах, так як, з точки зору Канади, співпраця України з НАТО означає прийняття принципів демократії, особистих свобод та верховенства права,”- сказав Робінсон. Як зазначив дипломат, в данний час Канада не буде підтримувати членство України в НАТО, поки не зміниться політична ситуація в середині держави.

Також одним зі спікерів на конференції був колишній голова СБУ Валентин Наливайченко, який вважає політику нейтральності та позаблоковості, “яку президент Янукович сліпо обрав, нерозумною та помилковою» Також Наливайченко заявив, що українське суспільство ніколи не отримає повної і достовірної інформації про НАТО у зв’язку з тим, що в Україні панують проросійські ЗМІ. “Увесь травень з усіх каналів пова йде лише про День перемоги, згадують Сталіна та стару радянську риториту. Ні слова про УПА і українську незалежність,”- наголосив Наливайченко.

Аманда Пол, аналітик Центру європейської політики (ЄС), розповіла про своє бачення політики ЄС щодо України. Вона зазначила, що парламентські вибори в Україні будуть лакмусовим тестом, від якого залежатиме українська євроінтеграція і, якщо вони не пройдуть демократично і не відповідатимуть міжнародним стандартам, договір про асоціацію, скоріш за все, не буде підписано, і почнеться подальша ізоляція країни. В той же час Аманда Пол, також, вважає, що бойкот Євро-2012 в Україні є нерозумною акцією. «Ізоляція України – це не відповідь. Україна повинна бути задіяна, опозиція повинна бути заохочена співпрацювати, і правильна стратегія повинна бути зформульована. Протилежне тільки приведе до формування непередбачуваної і нестабільної України, України, яка, можливо, буде шукати тісніших зв’язків у євро-азійському регіоні. Це підірве безпеку і стабільність цілого регіону,”- вважає Пол.

Колишній і на думку діаспори один з найкращих Міністрів закордонних справ Володимир Огризко виголосів промову-аналіз історичної важливості України в Європі та розповів про стосунки України з Росією. «Я не анти-російський політик, в чому мене дуже часто звинувачують в Росії, а також проросійські сили в Україні. Насправді я реаліст. Не один я усвідомлюю, що Росія намагається якнайшвидше позбавити Україну незалежності. Вона прагне усунути Україну з карти як можливий небажаний для її власного суспільства приклад успішного вступу в ЄС та НАТО. Бо успіх демократичної України – означає колапс тоталітарної Росії,”- сказав Огризко. Перспективи як північно-атлантичного середовища, так і Росії, як вважає дипломат, вирішуються зараз навколо України, і нерозуміння цього означає некомпетентність. Тому західні лідери, як зазначив Огризко, повинні допомогти не тільки заявами, а також конкретними, перевіреними та ефективними кроками. Володимир Огризко висловив надію на позитивні зміни у внутрішній та зовнішній політиці України. «Україна повинна нарешті стати українською, демократичною та європейською. Необхідно почати сприймати Україну як незалежну державу та незалежний фактор міжнародного життя, а не як сферу чиїхось інтересів – тільки тоді ми матимемо шанс на успіх,”- підкреслив екс-міністр.

Нагадаємо, президент Янукович нещодавно відвідав США, де він взяв участь у засіданні НАТО з питань Афганістану. Журналісти Медіа-порталу VIDIA зняли резонансний сюжет про перебування глави держави у Чикаго.

Медіа-портал VIDIA

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair