Олеся Калиновська: Суд над „васильківськими „терористами” все більше нагадує судилище. Захист та рідні скаржаться на суддівське свавілля

Захисники та рідні т. зв. „васильківських „терористів” заявляють про численні порушення, допущені суддею, при розгляді їхньої справи.

Зокрема, 22 травня цього року суддя Юрій Бурбела прийняв рішення усунути від участі у справі двох захисників, а також позбавити підсудного І.Мосійчука можливості брати участь в судовому засіданні до кінця розгляду справи.
За словами захисників, суддя аргументував своє рішення тим, що адвокати та підсудні заважають йому вести процес, зокрема, порушують порядок у суді, виконуючи Державний гімн України.

„Усуваючи мене від участі у справі, Бурбела в якості підстави вказав той факт, що я подаю численні клопотання, заяви про відвід та зауваження на дії судді, які він вважає необґрунтованими. Тобто, Бурбела фактично усунув адвоката за те, що він виконує свої обов’язки”. – сказав один з адвокатів Дмитро Лошаков.

Підсудного І. Мосійчука, розповів адвокат, суддя видалив із зали суду до кінця розгляду справи, оскільки той порушував порядок у залі, зокрема, вимагаючи можливості дати покази. Підсудний має право дати свідчення у будь-який момент засідання, згідно з законом, однак суддя позбавляв його такої можливості.

Захисники та дружини підсудних обурені таким рішенням судді, розцінюючи це порушенням права на захист. Вони планують звертатись із скаргами до кваліфікаційної комісії суддів та Європейського суду з прав людини.

Сама справа т. зв. „васильківських „терористів” розглядається в Києво-Святошинському райсуді вже 6 місяць. Підсудним інкримінують підготовку до терористичного акту – підриву пам’ятника Леніну в м. Бориспіль на День Незалежності. Абсурдність звинувачення вже в тому, що сам пам’ятник на той момент був демонтований за рішенням Бориспільської міської ради.

З самого початку цієї заплутаної справи багато питань викликали і дії працівників СБУ, які її розслідували.

Під час вилучення начебто вибухівки 22 серпня 2011 р. у м. Василькові працівники СБУ допустили серйозні порушення заходів безпеки. Зокрема, людей з приміщення не евакуювали, а спеціаліст-вибухотехнік виносив пристрій, захищаючись… лише латексними рукавичками. Так може діяти лише людина, яка чітко знає, що „бомба” не вибухне.

За словами адвокатів, вибуховий пристрій, що є основою обвинувачення, був таємно знищений в межах вибухово-технічної експертизи, що дає підстави вважати, що він був муляжем, непридатним до будь-якого вибуху. При цьому, зазначає захист, в обвинувальному висновку майже на кожній сторінці є посилання на відсутній в справі вибуховий пристрій, як доказ обвинувачення, що є юридичним абсурдом, оскільки фактично слідство обґрунтовує свої висновки доказом, який не існує в природі.

Також результати експертиз встановили відсутність відбитків пальців та слідів ДНК підсудних на вибуховому пристрою та вилучених листівках.

А ще двоє свідків Чернега Олексій та Юрій Бойко заявили про тиск з боку працівників СБУ з метою отримання необхідних показань проти заарештованих. Свідки відмовились від своїх неправдивих свідчень, які були отримані забороненими КПК методами.
Крім того, 6 січня 2012 р. телеканал ТВІ продемонстрував відеосюжет, в якому фігурує відзнята прихованою камерою розмова оперуповноваженого СБУ Дмитра Єрмаковича та свідка Ю. Бойка. Працівник спецслужби тиснув на свідка, щоб той змінив покази і знову свідчив проти заарештованих Мосійчука, С. Бевза та В. Шпари.

За словами захисту, справа фактично тримається на показах двох свідків обвинувачення, які не надали прямих доказів вини підсудних. Одного з цих свідків, засекреченого під псевдо „Ярмоленко”, ніхто ніколи не бачив і свої покази в суді він давав.. по рації, наданій СБУ. Чи це реальний свідок, а чи може працівник СБУ – так і залишається загадкою. Фрагмент цього допиту по радіостанції можна було побачити у програмі „Знак оклику” на каналі ТВІ від 21 травня 2012 року.

З часу затримання т.зв. „васильківські „терористи” більше 9 місяців перебувають під арештом у Лук’янівському СІЗО. В суді справа розглядається з 16 грудня 2011 року.

За Конституцією вину може встановити лише суд, але питання в тому, чи є цей суд правосуддям….?

Нижче можна ознайомитись детальніше із деякими порушеннями судді Ю. Бурбели, на які посилається захист у справі т. зв. „васильківських „терористів”. У документах ще не зафіксовано порушення щодо усунення адвокатів та видалення із залу підсудного І. Мосійчука. Захист обіцяв нам надати їх найближчими часом. Тому будемо слідкувати за ходом цієї резонансної справи в суді й надалі інформувати про деталі громадськість.

1. Звернення до першого заступника голови комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, Народного депутата Юрія Кармазина щодо протиправності дій судді Ю. Бурбели.

2. Скарга голові Вищої ради юстиції Колісниченку В.М. на протиправні дії судді Ю. Бурбели.

3. Скарга на суддю Києво-Святошинського суду Ю. Бурбелу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

  Звернення Кармазін 03-05-12.doc
  Скарга в ВРЮ 10-05-12-1.doc
  Скарга на суддю Бурбела ВККС – Х Бевз 20-05-12.doc

1 Comment

  1. Зараз я думаю про те, який безвихідь та безсилля відчуває кожна людина сьогодні, коли стикається з насиллям влади в усіх її проявах.

    Коли до мене почали застосовувати грубу фізичну силу, я уявила весь відчай тих беззахисних людей, яких жорстоко, по-звірячому б’ють, а іноді і вбивають слуги народу в погонах в численних тюрмах, слідчих ізоляторах, міліцейських відділках, зонах, в підвалах сучасного СБУ-НКВС.

    Коли в чотирьох замкнутих стінах, в повній ізоляції від світу, над тобою орудують м’ясники з перекошеними від лютті обличчями і коли ти не знаєш, це кінець життя чи ні – саме в такі хвилини особливо чітко усвідомлюєш, яку ми країну побудували за 20 років незалежності і що ми не маємо права залишити її в такому нелюдському вигляді нашим дітям.

Comments are closed.