„Про запобігання дискримінації щодо осіб літнього і похилого віку в Україні” – третя спроба

21 травня  до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин надійшов законопроект 10486 від 18.05.2012 „Про запобігання дискримінації щодо осіб літнього і похилого віку в Україні”, розроблений Всеукраїнською асоціацією пенсіонерів ще в 2004 році. Для підготовки цього важливого документу ВАП залучила  фахівців у галузі права, геронтології, психології, історії. Ми звернулися до ряду народних депутатів із проханням пролобіювати наш проект закону. В листопаді 2005 року народний депутат О.Зарубінський представив його з трибуни Верховної Ради і закликав парламентаріїв підтримати цей важливий для суспільства документ.

На жаль, через відсутність наступності в діяльності парламенту різних скликань справа до розгляду законопроекту тоді так і не дійшла.

Минуло багато років, і ось на пленарному засіданні 5 липня 2011 р. Верховна Рада розглянула законопроект. І … відхилила як такий, що не набрав необхідної кількості голосів (за нього проголосувало лише 95 народних депутатів). До речі, при цьому лише один утримався і ЖОДНОГО ГОЛОСУ ПРОТИ!..

Конституційний Суд своїм рішенням від 16.10. 2007. №8-рп/2007 задекларував, зокрема, в п. 3.4. «Встановлення вікових обмежень не може вважатися порушенням принципу правової рівності громадян».

Отже, ми живемо в державі, де з одного боку, громадянам гарантуються рівні права і свободи та рівність перед законом, а з іншого – відсутня заборона обмежень цих прав і свобод за віковим цензом. І внаслідок цієї прогалини в Конституції дискримінація за віковим цензом дається взнаки в усіх сферах життя суспільства.

ВАП глибоко переконана в тому, що до тих пір, поки на законодавчому рівні не буде заборонена дискримінація громадян за ознаками віку, закон про пенсійну реформу залишиться лише відимістю реформування пенсійної системи. Доки  законом не будуть захищені права літніх, соціальна політика не сприятиме миру та злагоді в суспільстві.  Якщо це – така державна політика, то майже14 мільйонів пенсіонерів приречені стати ізгоями суспільства, людьми з неповними правами та свободами.

Отже, третя спроба!.. Може, тепер, перед виборами, законодавці нарешті зроблять добру справу і приймуть такий довгожданий закон?

Прес-служба Всеукраїнської асоціації пенсіонерів