«Прозорі» вибори в Світильні

У селі Світильня на Київщині, де найближчої неділі відбудуться вибори сільського голови, виборча комісія заборонила присутність журналістів на її засіданні. Про це під час прес-конференції повідомили представники ГО «Громадський захист Київщини».

18 травня цього року журналіст інформаційно-аналітичного тижневика «Громадський захист Київщини» Ольга Гагаріна рішенням комісії з виборів сільського голови села Світильня Броварського району Київської області не була допущена на засідання комісії. Це є прямим порушенням виборчого законодавства, стверджують представники організації. Особливо враховуючи те, що на цьому засіданні комісія зняла з участі у виборах двох опозиційних кандидатів, кажуть вони.

«Це секретні вибори. Якщо ви зайдете на сайт районної територіальної виборчої комісії або переглянете місцеві газети, то не знайдете там інформації про те, що 27 травня мешканці Світильні обиратимуть сільського голову. Хоча, згідно із законом,  вона має бути. Ми, наприклад, дізналися про ці вибори, менш, ніж за 23 дні до дня голосування, коли сплив термін реєстрації кандидатів. З шести  кандидатів, двоє були представниками «Батьківщини». Якраз їх і було знято з перегонів на тому засіданні, куди не пропустили представників ЗМІ. Тож залишилася лише формальність – провести день виборів і зафіксувати перемогу кандидата від Партії регіонів» – повідомив голова Громадського захисту Київщини Павло Різаненко.

«Вочевидь це рішення комісії неправомірне. Є закон «Про вибори депутатів місцевих рад, Верховної ради АРК, а також міських селищних і сільських голів». Стаття 27, частина 9, пункт 6 цього закону передбачає право представників ЗМІ бути присутніми на засіданнях комісії і в приміщенні виборчої дільниці, де проводиться голосування», – заявив експерт з медіа-права Інституту масової інформації Роман Головенко.

За його словами, комісія може вигнати журналістів з засідання, лише якщо ті заважають його проведенню, однак з відеозапису інциденту чітко видно, що журналіст  жодним чином не перешкоджав роботі. На думку учасників прес-конференції така поведінка голови комісії свідчить про те, що рішення про зняття з участі у виборах двох опозиційних кандидатів могло прийматися з порушенням закону.

Учасники прес-конференції закликали журналістів приділити значну увагу виборам у Світильні, які відбудуться у неділю 27 травня.

ГО «Громадський Захист Київщини»
Контактна особа: Денис Гнатюк  067 507 5390