Всеукраїнська Рада Церков закликає державу не ускладнювати реєстраційні процедури

КИЇВ – Секретаріат Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій стурбований інформацією про потребу підтвердження реєстрації всіх релігійних організацій в органах реєстраційної служби, а також законодавчими ініціативами в цій сфері.

Ця проблематика стала предметом обговорення під час засідання, яке відбулось 16 травня у Києві під головуванням митр. протоієрея УГКЦ Олекси Петріва, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Представники конфесій вирішили спрямувати до Мінкультури та Державної реєстраційної служби свою позицію відносно державної реєстрації релігійних організацій. На їх думку, ця процедура не повинна зазнати ускладнень, щоб не обтяжувати десятки тисяч релігійних громад вимогою щодо їх перереєстрації.

Секретаріат ВРЦіРО також висловив занепокоєння з приводу окремих положень законопроекту №10221, який передбачає суперечливі зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Під час засідання голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький пояснив присутнім суть законодавчої ініціативи Уряду, спрямованої на ліквідацію Комісії. Представники Церков і релігійних організацій вирішили нагадати Кабміну та Верховній Раді про хибність цього кроку, про що раніше Всеукраїнська Рада Церков наголошувала під час зустрічі із Президентом України.

Учасники засідання запланували низку зустрічей із парламентарями щодо різних питань державно-конфесійних відносин. Зокрема, на наступному тижні запланована зустріч ВРЦіРО з депутатською групою «Право вибору».

Крім цього, 30 травня відбудеться спільне засідання ВРЦіРО з Громадською радою при Міносвіти з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями, яке має на меті узгодження позицій стосовно реформ в освітній сфері.

Окремо Секретаріат проаналізував результати поїздки делегації ВРЦіРО до Канади та США. Представники конфесій вирішили більш детально опрацювати низку проблемних питань, які порушувались під час спілкування з українською діаспорою та єврейською громадою Канади та США.

 

Джерело: www.irs.in.ua