Солом’янська РДА пропонує віддати під дельфінарій парк Відрадний

Солом’янська РДА запропонувала для побудови дельфінарію частину парку Відрадний. Дельфінарій на території Солом’янського ландшафтного парку, про наміри будівництва якого повідомляли у ЗМІ, не запланований. Про це НЕЦУ повідомили у КМДА.

Шляхом переписки з державними органами активісти НЕЦУ виявили, що інформація у газеті «Сегодня» www.segodnya.ua/news/14353593.html про те, що «за деньги инвесторов планируют возводить дельфинарий … в парке «Ландшафтный» на Соломенке», є хибною.

У листі заступника начальника Головного управління земельних ресурсів КМДА О. Тютюнника зазначено, що «до управління не надходило звернень з приводу надання земельної ділянки для розміщення дельфінарію та комплексу розваг в парку «Ландшафтний» у Солом’янському районі».

У листі заступника голови комісії з реорганізації Головного управлення екології та природних ресурсів КМДА Г. Давидова сказано, що «матеріали щодо будівництва дельфінарію та комплексу розваг в парку культури і відпочинку «По вул. Солом’янській» до Головного управління не надходили» (лист № 071/04-4-07/2117 від 13.04.2012).

Начальник управління організаційного та документального забезпечення Київради Л. Дутка повідомив НЕЦУ, що «на пленарних засіданнях Київської міської ради не приймалось рішення про відведення земельної ділянки для будівництва дельфінарію і комплексу розваг у Солом’янському ландшафтному парку» (лист № 29/231 від 13.04.2012).

Те, що Київрада не розглядала інвестпроекти щодо дельфінарію у Солом’янському парку, підтвердив голова КМДА Олександр Попов під час спілкування з представником НЕЦУ Олегом Андросом на прибиранні Солом’янського парку 12 квітня 2012 р.

Однак переписка з органами влади виявила тривожний факт: Солом’янська райдержадміністрація запропонувала інше місце для будівництва дельфінарію – на території парку Відрадний.

Як повідомив НЕЦУ начальник Головного управління економіки та інвестицій КМДА І. Довбань, «Солом’янською районною в м. Києві державною адміністрацією було подано до Головного управління економіки та інвестицій ряд інвестиційних пропозицій, в тому числі «Реконструкція парку «Ландшафтний» з облаштування атракціонів на розі вул. Солом’янської та вул. Волгоградської в Солом’янському районі м. Києва» та «Будівництво дельфінарію за адресою вул. Героїв Севастополя, 35 у Солом’янському районі».

Опис запланованого за цією адресою об’єкта з матеріалів Інвестфоруму 29 березня 2012 р. доступний тут https://picasaweb.google.com/117078307270073072296/Investforum#5727490076189183154

Коментує Олег Андрос, НЕЦУ: «Запропоноване Солом’янською РДА будівництво дельфінарію на вул. Героїв Севастополя, 35 – це подвійне порушення закону. По-перше, парк «Відрадний», який знаходиться за цією адресою, згідно з чинним Генпланом м. Києва є зеленою зоною загального користування рекреаційного призначення. По-друге – неясно, звідки власники потенційного дельфінарію візьмуть дельфінів. Ці тварини в неволі практично не народжуються, а вилов дельфінів заборонений Законом України «Про Червону книгу» та наказом Мінприроди № 328 від 2011 року».

Довідка
На території України в Чорному та Азовському морях мешкає три види китоподібних – дельфіни афаліна (Tursiops truncatus), морська свиня (азовка) (Phocoena phocoena), дельфін звичайний (білобочка) (Delphinus delphis). Усі вони занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, Червоної книги Чорного моря, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS. Їх використання та відлов у комерційних цілях заборонені Законом України «Про Червону книгу України». Наказом міністерства № 328 від 20 вересня 2011 року “Про тимчасову заборону спеціального використання китоподібних Чорного і Азовського Морів” заборонено вилучення дельфінів з природного середовища існування.
Утримання дельфінів у дельфінаріях суперечить статтям 7, 8 та 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Для контактів:
Олег Андрос, +38(097)502-75-51, androsland at inbox.ru