Всеукраїнська Рада Церков стурбована спробами розколоти суспільство за мовною ознакою

КИЇВ – Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає народних депутатів не вносити на розгляд парламенту законопроект №9073 «Про засади державної мовної політики» за авторством С.Ківалова та В.Колесніченка (Партія регіонів).

Про це йдеться у листі до голови Верховної Ради Володимира Литвина і народних депутатів Всеукраїнської Ради Церков, підписаному черговим головуючим у ВРЦіРО, Главою УГКЦ Святославом (Шевчуком), повідомляє Інститут релігійної свободи.

“Висловлюємо нашу стурбованість ситуацією, яка склалася внаслідок внесення до порядку денного та розгляду Верховною Радою України проектів законів, які шкодять нормальному конституційному функціонуванню української мови, а головно – законопроекту “Про засади державної мовної політики”, – йдеться у листі Головуючого у ВРЦіРО.

“З прикрістю і сумом ми змушені констатувати, що кожного разу, перед важливими виборами у нашій державі деякі політики намагаються експлуатувати питання, які шкодять єдності українського народу та вносять розколи і замішання в суспільно-державний організм. Прикро, що предметом політичних маніпуляцій стають такі святі для державної самобутності і стабільності речі, як мова, історія та релігія”, – йдеться у документі.

Головуючий у ВРЦіРО закликав спікера парламенту та народних депутатів із проханням “не вносити на розгляд у сесійній залі Верховної Ради України вищезазначені законопроекти з огляду на їхню загрозу суспільному мирові та злагоді, загрозу культурі й самобутності українського народу та, навіть, – самому існуванню української держави”.

До листа також додається Звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до українського народу щодо функціонування мов та загроз сепаратизму від 24 липня 2006 року.

“Переконані, що в нашій державі не повинно мати місця протиставлення мов одна одній. Конституцією України не тільки закріплено державний статус української мови, але й закріплено обов’язок держави сприяти розвитку і функціонуванню російської та інших національних мов”, – йшлося в ньому.

Тому глави Церков і релігійних організацій закликають державних, політичних і громадських діячів усіх рівнів додержуватися Конституції, не перетворювати мовне питання на предмет протистояння.

Під зверненням 2006 року підписалися:

–    Філарет, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України;

– Володимир, Предстоятель Української Православної Церкви, Митрополит Київський і всієї України;

– Любомир (Гузар), Верховний Архієпископ Української Греко-Католицької Церкви, кардинал;

– Маркіян Трофим’як, заступник Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, єпископ;

– В’ячеслав Нестерук, Президент Всеукраїнського Союзу об’єднань євангельських християн баптистів;

– Михайло Паночко, Єпископ Церкви християн віри євангельської України;

– Леонід Падун, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви;

– В’ячеслав Горпинчук, Єпископ Української Лютеранської Церкви;

– Василь Райчинець, Старший пресвітер Союзу вільних церков християн євангельської віри України;

– Анатолій Глуховський, президент Українського Біблійного Товариства;

Аблаєв Еміралі, муфтій Духовного управління мусульман Криму;

– Яків Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, Об’єднання іудейських релігійних організацій України.

 

Джерело: www.irs.in.ua