В Криму відбудеться зустріч радянських дисидентів і правозахисників

19 травня 2012 року в м. Акмесджит (Сімферополь) в рамках заходів, присвячених 68-й річниці депортації кримськотатарського народу та пам’яті жертв геноциду, відбудеться  Міжнародна конференція радянських правозахисників.  Про це повідомляє офіційний сайт Меджлісу кримськотатарського народу.

“Цього року заходи, присвячені 68-й річниці злочинної депортації з Криму і пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ознаменовані незвичайним і дуже важливою подією в справі розвитку демократії на пострадянському просторі – зустріччю дисидентів і радянських правозахисників”, – говориться у повідомленні.

За задумом організаторів, це має бути зустріч радянських політв’язнів, які пройшли крізь неймовірні і важкі, але переможні,  випробування в боротьбі з комуністичним режимом СРСР.  Врешті цей режим впав  без єдиного пострілу в результаті ненасильницьких дій радянських правозахисників і дисидентів тодішніх «країн соціалізму» Східної Європи.

“В найтрагічніші роки випробувань для нашого народу в 40-е-70-ті роки ХХ століття, коли радянська імперія піддавала репресіям кримських татар за елементарне бажання зберегтися як народ і повернутися на Батьківщину, в їхньому протистоянні з цією системою жорстокого придушення велику роль зіграла солідарність з боротьбою нашого народу багатьох дисидентів та підтримка самого правозахисного руху”, – сказано у заяві.

Тепер, повідомляє сайт Меджлісу,  кримськотатарський народ, його представницький орган Меджліс кримськотатарського народу, кримськотатарська громадськість і  молоде покоління,  з величезною повагою і з виразом щирої вдячності зустрічає в Криму, на рідній землі предків, своїх гостей – радянських правозахисників і дисидентів.

Взяти участь в конференції зголосились Володимир Буковський (Англія), Людмила Алексєєва, Сергій Ковальов, Олександр Лавут, Олександр Подрабінек, Олексій Смирнов (Росія), Тетяна Янкелевич, Андрій Григоренко (США), Наталія Горбанєвська (Франція), Євген Сверстюк, Мирослав Маринович, Василь Овсієнко, Олесь Шевченко, Йосип Зісельс (України), Петро Хлебовіч (Польща) та інші.

“В цей день національної скорботи і жалоби в Крим із США вирішив приїхати ще один дорогий для нас гість і захисник прав кримських татар – професор політології Університету Джорджа Вашингтона Пітер Реддавей. Як відомо, завдяки його наполегливості в далекому 1976 році, по вийшла тоді в Амстердамі книзі «Ташкентський процес» світ дізнався трагічну долю кримськотатарського народу, про репресії проти учасників національного руху кримських татар. З Польщі приїхали молоді вчені та правозахисники, які вивчають досвід боротьби національного руху кримських татар за свої права”, – сказано у заяві.

В рамках насиченої програми перебування високих гостей відбудеться кілька зустрічей і бесід, а 19 травня вони буде вирішено  питання  про проведення восени цього року Кримського форуму правозахисників – Міжнародної конференції радянських правозахисників.

“Сьогодні, коли події на пострадянському просторі схожі на спробу реставрації радянської імперії, коли європейські демократичні цінності, як і в радянський період, знову оголошуються чужими, коли можливість проведення відкритих і чесних виборів присікається грубою фальсифікацією, сучасні демократичні і правозахисні сили знову повинні по-новому усвідомити цю опсность і об’єднатися під гаслом празької весни “ЗА ВАШУ І НАШУ СВОБОДУ!”, – сказано у заяві.

Цю ініціативу лідера кримськотатарської нації Мустафи Джемілєва підтримав з Франції  відомий український дисидент Леонід Плющ, а також інші правозахисники, які з незалежних від них обставин не зможуть взяти участь у траурних заходах.

Відділ зовнішніх зв’язків

Меджлісу кримськотатарського народу