Заява «Простору свободи» з приводу законопроекту Колесніченка-Ківалова про мови

НАМІР ПРИЙНЯТИ 24 ТРАВНЯ ЗАКОН КОЛЕСНІЧЕНКА-КІВАЛОВА

ЗАГРОЖУЄ ГРОМАДЯНСЬКОМУ МИРУ І ЦІЛІСНОСТІ УКРАЇНИ

заява «Простору свободи»

24 травня Верховна Рада має намір проголосувати за вибухонебезпечний законопроект «Про засади державної мовної політики». Авторами документу є депутати від Партії Регіонів Ківалов і Колесніченко, що спеціалізуються на антиукраїнських провокаціях.

Проте зараз мова йде не просто про черговий русифікаторський захід, а про документ, який системно знищує українську мову в усіх сферах, де вона встигла утвердитися з 1989 року, коли було прийнято чинний донині Закон «Про мови в Українській РСР».

Провідні українські експерти та міжнародні організації переконані, що законопроект спрямований не на захист мов меншин, а проти української мови. У своїх висновках представники ОБСЄ, Венеціанської комісії Ради Європи, Академії Наук України і навіть міністр фінансів уряду Азарова не підтримують проекту. Головні аргументи фахівців – законопроект загрожує українській мові, потребує величезних видатків з бюджету і штучно створить конфлікт, що загрожуватиме стабільності України.

            Люди, які проштовхують законопроект, не підтриманий ні профільним комітетом Верховної Ради, ні мінфіном, ні міжнародними та вітчизняними експертами, свідомо прагнуть зруйнувати громадянський мир в Україні.  Такою ціною вони хочуть відвернути увагу від ганебних підсумків своєї соціально-економічної політики, від безправ’я й корупції, що процвітають в країні. Проте швидше за все навіть самі ініціатори і виконавці провокації не усвідомлюють, наскільки небезпечного джина вони випускають.

            Кожен депутат, а особливо – Голова Верховної Ради – несе особисту відповідальність за те, чи стане 24 травня днем початку громадянського протистояння, наслідки якого для української ідентичності і цілісності країни важко передбачити.

            Ми закликаємо Голову Верховної Ради та підпорядкований йому апарат вилучити це питання з розкладу засідань, бо такий витратний проект згідно Бюджетного Кодексу й Закону про Регламент Верховної Ради взагалі не підлягає реєстрації без зазначення джерел покриття видатків на його виконання. До того ж науково-експертне управління парламенту на сьогодні не надало висновку на цей проект, а комітет з питань культури й духовності вимагає зняти його як поданий з порушенням регламенту.

            Закликаємо депутатів, яким не байдужа доля країни, не допустити незаконного розгляду проекту, а тим більше – незаконного голосування з застосуванням карток відсутніх членів парламенту. Вимагаємо від Верховної Ради припинити небезпечні провокації і зайнятися натомість вирішенням нагальних соціально-економічних проблем, які хвилюють більшість громадян України, незалежно від їх мови, національності чи місця проживання.

            Закликаємо всіх, хто усвідомлює рівень загрози, яка нависла над країною, прийти 24 травня о 13.00 до Верховної Ради, щоб захистити свою мову і громадянський мир.

 Рух добровольців «Простір свободи»

097-9873187, 093-5746992, 097-17947

poshta@dobrovol.org

Новина на сайті – http://dobrovol.org/article/246/

Подія в соціальній мережі – http://www.facebook.com/events/390919560958693/