Заява трудового колективу ТОВ «Агентство УНІАН» з приводу неправового усунення з посади головного редактора УНІАН Олександра Харченка та появи ознак цензури на сайті

Увечері, 15 травня, головного редактора УНІАН Олександра Харченка було усунуто з посади. Після 18.00 призначений у березні Генеральний директор ТОВ “Агентство УНІАН” Вадим Осадчий запропонував йому “піти по-хорошому”, отримавши матеріальну компенсацію. Коли О.Харченко не погодився, його було ознайомлено із наказом “Про переміщення Харченка О. О. в інший структурний підрозділ”. З формулюванням: “у зв’язку із необхідністю вдосоконалення системи подачі матеріалів для публікації на веб-сайті, підвищення якості роботи редакторів сайту, покращення інформативності та грамотності матеріалів, що публікуються, керуючись ч.2. ст.32 Кодексу законів про працю Україну -наказую: Харченка Олександра Олександровича, головного редактора, перемістити з 15.05.2012 року в структурний підрозділ Веб-сайт УНІАН на посаду головного редактора”.

Головний редактор УНІАН О.Харченко не погоджується з таким «переміщенням», тому що вважає це пониженням у посаді без його згоди: адже будучи редактором всього агентства, він впливав на стрічку новин, на всі проекти агентства. Після так званого “переміщення” його компетенція буде зводитися до керівництва кількома людьми.

Профспілковий осередок Національної медіа-профспілки в УНІАН вважає такі дії нового керівництва агентства незаконними, тому що п. 1 ст. 32 КЗпП («Переведення на іншу роботу. Зміна істотних умов праці») визначає, що «переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві …. Допускається тільки за згоди працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу».

Стаття 33 КЗпП «Тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором», передбачає, що власник може пе5ревести працівника на іншу роботу «без його згоди … », можливе «лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій…, виробничих аварій».

Таким чином, ми вважаємо подібне «переміщення» О.Харченка грубим порушенням законів України про працю з боку нового керівництва агентства.

Крім того, ми заявляємо про недотримання новим керівництвом Закону України «Про профспілки», оскільки воно не повідомило осередок НМПУ про створення нових структурних підрозділів в агентстві та про кадрові зміни, які планується провести.

Ми вважаємо такі неправові дії початком наступу на свободу слова, оскільки в агентстві з’явилися ознаки цензури.

Як цензуру ми розцінюємо той факт, що в суботу, 12 травня, заступник головного редактора сайту УНІАН Микола Кондратенко, представлений сьогодні як керівник Департаменту Інтернет-проектів УНІАН, розпорядився зняти з сайту інформацію про те, що «Ахметов заборонив вступати до Партії регіонів на своїх підприємствах».

Перед тим, 5 травня, заступник головного редактора розпорядився зняти публікацію під заголовком «Партія регіонів точить зуб на Порошенка?», заявивши, що це «заказуха». Лише після гострих дискусій з О.Харченком і вимоги від ного розписки, що це не замовний матеріал, М.Ганницький погодився повернути його на сайт.

Також на планірці 27 квітня генеральний директор УНІАН В.Осадчий критикував сайт за те, що ставили забагато інформацій про побиття Юлії Тимошенко.

Сьогодні, 16 травня, Михайло Ганницький заборонив ставити на сайт УНІАН, де вже вийшла новина про його призначення шеф-редактором агентства, другу сторону конфлікту – коментар О.Харченка з його позицією щодо звільнення.

О.Харченко був єдиним, хто міг протистояти новому керівництву в їх намаганні зробити сайт УНІАН менш гострим, більш лояльним до влади.
Вважаємо, що через це його і “усунули”.

У всіх цих діях, на фоні повної лояльності майже всіх телеканалів до влади, на фоні замовчування суспільно-важливих новин, ми бачимо небезпеку знищення єдиного в Україні незалежного інформаційного агентства напередодні виборів. Яскравим прикладом цьому може служити закриття торік «Газеты по-киевски», а потім – скорочення редакції новин телеканалу СІТІ.

У зв’язку з цим трудовий колектив заявляє про початок трудового спору з новим керівництвом агентства і вимагає:

1. Повернення О.Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями і поверенням з поверенням посади до штатного розпису.
2. Для недопущення цензури в агентстві – створення редакційної колегії, яка прийматиме рішення про зняття з сайту матеріалів.
3. Недопущення звільнення, переведення, переміщення працівників агентства без згоди профспілки та трудового колективу та працівника
4. Створити комісію в ТОВ “УНІАН” для вирішення питання про переміщення О.Харченка в структурний підрозділ сайту УНІАН.

Трудовий колектив звертається до НСЖУ, НМПУ та інших структур із захисту свободи слова за допомогою у вирішенні цього конфлікту і недопущення знищення незалежного агенства УНІАН.

Трудовий колектив звертається до акціонерів ТОВ “УНІАН” з проханням провести зустріч з трудовим колективом УНІАН, або з його представниками.

Працівники агентства

http://www.facebook.com/oksana.romaniuk.33/posts/359165087478422

1 Comment

  1. Як повідомив чинний президент УНІАН Олег Наливайко “Телекритиці”, такої домовленості було досягнуто на зборах трудового колективу УНІАН 18 травня.
    “Домовилися ми сьогодні в такий спосіб. Перше – на початку наступного тижня відбудуться збори засновників інформагентства УНІАН, де Олександр Харченко, який є головним редактором, буде призначений президентом на мою звільнену посаду”, – сказав він.
    “Перед колективом він буде гарантом свободи слова, яка була і залишиться в УНІАН, і гарантом того, що не буде трудових спорів, цензурних моментів”, – розповів Наливайко.
    “Друге – наступного тижня генеральний директор Вадим Осадчий озвучить концепцію подальшого розвитку інформагентства УНІАН, яка буде затверджуватися радою засновників (одним із засновників, до речі, є Спілка журналістів)”, – повідомив він.
    На даний момент Харченко залишається чинним головним редактором, оскільки наказ про його переміщення призупинений, а призначений 16 травня Михайло Ганницький є шеф-редактором.
    Наливайко із 7 травня приступив до виконання обов’язків голови Національної спілки журналістів України і подав заяву про увільнення від обов’язків президента УНІАН. Однак він поки що залишається чинним президентом, оскільки збори засновників інформагенції ще не розглянули питання про його звільнення – це відбудеться наступного тижня.
    16 травня шеф-редактором інформагентства УНІАН був призначений Михайло Ганницький, який раніше виконував обов’язки заступника головреда. Головний редактор агентства Олександр Харченко був переміщений на посаду головного редактора веб-сайту УНІАН.
    Харченко назвав таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов’язав це рішення керівництва зі своєю незгодою “робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями”.
    Гендиректор УНІАН Вадим Осадчий відкинув звинувачення в таблоїдизації УНІАН і заявив, що усунення Харченка з посади шеф-редактора пов’язане з негативними економічними показниками агентства протягом останнього періоду.
    Трудовий колектив УНІАН висунув низку вимог до керівництва, зокрема, повернути Харченка на посаду головного редактора УНІАН з усіма повноваженнями та створити редакційну колегію для недопущення цензури в агентстві.
    17 травня президент УНІАН Олег Наливайко призупинив наказ про переміщення Харченка.

    http://www.pravda.com.ua/news/2012/05/18/6964800/

Comments are closed.