Громадянські активісти звертають увагу іноземних держав на мовну ситуацію в Україні

Представники Громадянського руху “Відсіч”, Руху добровольців “Простір свободи”, Громадської ініціативи “Кіно-переклад” і Всеукраїнський громадський рух “Не будь байдужим” продовжують передавати звернення послам різних країн Європи та Північної Америки, в якому вони висловлюють стурбованість законопроектом № 9073 В. Колесніченка та С. Ківалова “Про засади державної мовної політики”. Активісти звернули увагу послів іноземних держав на загрози і наслідки прийняття цього законопроекту.

15 червня представники цих організацій у футболках з портретом Тараса Шевченка та написом на них англійською мовою “No language  – No Ukraine!” (“Немає мови – Немає України!”) підписали  під посольством Сполучених Штатів Америки звернення та передали його представнику.

“На нашу думку, закон “Про засади державної мовної політики” поставить крапку у євроінтеграційних прагненнях України та зруйнує єдність держави і громадянський мир,” – йдеться у зверненні. – Цей законопроект суперечить Конституції України і не відповідає ні Європейській хартії регіональних та міноритарних мов, ні Рамковій конвенції про захист прав національних меншин. Він знівелює статус української мови як державної на більшій частині території України і не покращить становище національних меншин (найбільша автохтонна національна меншина України – кримські татари – вже виступили проти цього законопроекту). В разі вступу цього закону у дію в Україні можуть початись конфлікти, які призведуть до дезінтеграції країни і втрати її незалежності… Заклики не приймати закон “Про засади державної мовної політики” лунали від провідних українських та закордонних експертів. З критикою законопроекту виступили Національна Академія Наук України, Всеукраїнська Рада Церков, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллєбек, Європейська комісія Ради Європи “За демократію через право” (Венеціанська комісія), профільний комітет Верховної Ради, Міністр фінансів України.”

Автори звернення також вказують на маніпулювання соціологічним опитуванням, яке, за їхніми словами, стало аргументом для Партії регіонів, що українців нібито хвилює мовне питання: “Ми не маємо сумнівів, що законопроект “Про засади державної мовної політики” був внесений на голосування і проголосований у першому читанні за згодою Президента України Віктора Януковича. Отже, Партія регіонів і Президент України не зважили на висновки експертів і вирішили кинути країну у вир громадянського протистояння. Цим вчинком правлячої партії та Президента керувало бажання здобути додаткові 5% голосів російськомовних виборців, які їм було обіцяно дослідженням, що нібито провела соціологічна компанія “Research&Branding Group”. Ми маємо тверде переконання, що такого опитування не проводилося, оскільки всі авторитетні соціологічні служби стверджують: мовні питання йдуть у третьому десятку пріоритетів громадян України незалежно від регіону проживання респондентів.”

Представник посольства Сполучених Штатів пообіцяв передати звернення Надзвичайному і Повноважному послу США в Україні Джону Теффту.

Активістка Громадянського руху “Відсіч” Катерина Чепура каже, що громадські організації вдались до такого кроку, тому що хочуть показати позицію українських громадян: “Ми вважаємо, що наша влада зайняла позиції окупанта і абсолютно не висловлює те, як зараз ставляться до мовного законопроекту українські громадяни. І ми хочемо, аби у світі нас правильно розуміли, що ми за громадянський мир, проти сварки між Сходом і Заходом. Ми не хочемо прийняття закону Колесніченка-Ківалова. Ми хочемо продемонструвати це різним посольствам, громадянам різних країн, аби вони нас підтримали і не сприймали, так би мовити, за чисту монету слова наших можновладців. Ми хочемо, щоб інші країни мали правильну інформацію, що так чи інакше більшість країни зацікавлена в євроінтеграції України. Їм зараз може здаватися, що українська влада, і, відповідно український народ, налаштовані абсолютно інакше. Але ми хочемо до Європи, а не до Росії, на відміну від нашої влади. І відповідно ми, як громадяни, бажаємо показати це іншим країнам”.

Загалом, за четвер-п’ятницю активісти відвідали також посольства Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Македонії, Нідерландів, Німеччини, Португалії, Румунії, Сербії, Словаччини, Угорщини, Хорватії, Чехії, Швейцарії, а в четвер вони вручили звернення представникам посольств Польщі, Швеції, Норвегії, Фінляндії, Франції та Канади.

З понеділка відбудуться візити громадянських активістів ще до низки посольств.

2 Comments

  1. ЦЯ МОЛОДЬ ОДНОЧАСНО ВАРТА І ПОДИВУ І ПІДТРИМКИ І ПОХВАЛИ! ЗАХІД МУДРИЙ, ПРОДУМАНИЙ. ВІН БУДЕ ПОМІЧЕНИЙ СВІТОВОЮ СПІЛЬНОТОЮ. ЦЕ ТІЛЬКИ СПРАВА ЧАСУ І НАПОЛЕГЛИВОСТІ. ПРОДОВЖУЙТЕ В ТОМУ Ж ДУСІ. БО ТОМУ, ХТО НАПОЛЕГЛУВО СТУКАЄ, ТОМУ – Й ВІДЧНЯАЮТЬ.

  2. Олександре Білецький, я не розумію, а кому гранти виділяти? Незареєстрованим ЗМІ і громадським організаціям?)))))) Нісенітницю вищого гатунку треба ще й пошукати.

Comments are closed.