Кримськотатарське земляцтво на “Країні Мрій”

Вперше цьогорічній  «Країни мрій» одна з етнічних спільнот України  – кримські татари – мала свій окремий майданчик для виступів. Дана сцена отримала гідну назву – «Кримськотатарське земляцтво».

За словами  куратора «Кримськотатарського земляцтва» Таміли Ташевої, до такого представлення культури кримських татар (кримців) готувалися кілька років, адже  в попередні роки культура кримців вже була представлена на фестивалі, але лише  на окремих майданчиках – «Майстерні танців», «Під стінами Лаври» та  кобзарській сцені.

Після вдалих виступів у попередні роки ініціатор «Країни мрій» Олег Скрипка заявив про організацію повноцінного земляцтва на фестивалі, а активісти кримськотатарського культурного руху активно підтримали цю ініціативу відомого музиканта.

Цього ж року всі відвідувачі «Країни мрій» мали можливість протягом двох днів з 13-ї до 18-ї години поринути у культуру кримських татар. На «країномрійців» чекали танці, музика, співи, поезія та смачна кримськотатарська кухня, якою частував київський ресторан «Крим».

Родзинками фестивалю стали переможці кримського дитячого конкурсу талантів «Татли сєс» («Солодкий голос»), який проводить телеканал АТР, найкращий кримський колектив весільної музики «Карасу», а також співачка «Ельвіра Сарихаліл», яка спеціально для «Країни мрій» підготувала нову програму, в якій поєднується фольклор та джазові мотиви.

На сцені «Кримськотатарського земляцтва», а також «Майстерні танців» відвідувачі фестивалю могли відвідати майстер-клас кримськотатарських танців, який проводила хореограф  Арзи Бекір та танцюристи ансамблю «Джемілє». Окрім виступів у своєму земляцтві, кримські татари показали своє поетичне мистецтво на Літературній сцені та дитячій галявині.

 Також на дніпровських пагорбах можна було придбати і продукцію кримськотатарських майстрів декоративно-прикладного мистецтва, зокрема Рустема Скібіна та Абдюля Сеїт-Аметова.

 « Наступного року ми матимемо більшу сцену та розширюватимемо кількість майданчиків, де можна представити кримських татар на «Країні мрій», підготуємо більшу програму, можливо будемо представлені на вечірній сцені. Про це ми вже зараз, по заверншенні фестивалю, домовились з Олегом Скрипкою,  який дуже задоволений тим, як пройшла сцена «Кримськотатарського земляцтва», – ділиться враженнями куратор «Кримськотатарського земляцтва».

 Вдалося кримськотатарській делегації налагодити і міжнародні культурні зв’язки, зокрема Ельвірі Сарихаліл та її колективу з хедлайнерами першого дня фестивалю легендарним турецьким гуртом «BabaZula». Всесвітньо відомий турецький колектив  подружився з кримськотатарськими музикантами, а після виступу Ельвіри Сарихаліл, на якому були присутні всі учасники «BabaZula», дали цінні поради Ельвірі, щодо розвитку колективу.  Тож наступного року можемо чекати на несподівані експерименти від кримськотатарських музикантів.