Матеріально-технічне забезпечення служби екстреної медичної допомоги є критично неналежним.

Прокурору міста Києва Мельнику А.С.

лікаря Київської міської станції швидкої медичної допомоги

Кур`янова Миколи Вікторовича,

ВІДКРИТА СКАРГА

 

Матеріально-технічне забезпечення служби екстреної медичної допомоги є критично неналежним.

Порушується Наказ МОЗ №500 «Про заходи щодо удосконалення надання екстреної медичної допомоги населенню в Україні». Устаткування недостатнє, а наявне є застарілим (дихальна апаратура, електрокардіографи, засоби зв’язку, комп’ютерні системи тощо), постійний дефіцит ліків та виробів медичного призначення, не проводиться оновлення обмундирування протягом двох термінів експлуатації.

Понад 8 років для надання екстреної медичної допомоги та госпіталізації експлуатуються вантажні автомобілі FOTON. В них відсутня належна амортизація та вентиляція, гідравлічне підсилення керма, присутній значний рівень шуму, надлишок чадного газу. Пробіг цих машин уже складає близько 500000 км. Вони повільно їдуть, а під гору (напр. вул. Шовковична) взагалі не тягнуть. Через несправності двигунів нам (мобільному персоналу) доводиться штовхати ці санітарні автомобілі. Механічні ноші працюють не належно і часто не розкладаються / складаються, вони крихкі, колеса відпадають. Дуже складно провести лікувальні процедури (інфузійну терапію тощо) під час руху особливо по нерівній дорозі через значну вібрацію. Нещодавно, 28 квітня 2012, виклик № 1556, ми у чотирьох протягом п’яти хвилин, в публічному місці, завантажували пацієнта на механічних ношах у наш санітарний автомобіль ГАЗ-32214 [держ.№ 110 38КА]. ГАЗ-32214 експлуатуються близько дванадцяти років, недоліки подібні. Загальна частка неналежних санітарних автомобілів за моєю оцінкою складає 70 80 %. Влітку вони розігріваються до високої температури (зокрема салон), двигуни «закипають», взимку замерзають, відпадають двері. Водіїв зобов’язують купувати запчастини та проводити ремонт власним коштом.

Нехай буде проведена оцінка прийнятності цих авто у нашій роботі після багаторічного зношення. Хто давав дозвіл ще тоді на введення їх в експлуатацію? Є інформація, що це було зроблено корупційним шляхом.

Особливо вразливі до вібрації особи з травмами, порушеннями кровообігу, хірургічною патологією, вагітні та багато інших. Вони усі додатково страждають внаслідок вібрації, і їх стан погіршується. 17 травня 2012 нам, по виклику № 1057, довелось госпіталізувати постраждалу з Оболоні в ЛШМД з попереднім діагнозом “ЧМТ. Забій ГМ? Внутрішньочерепна кровотеча?” Ця постраждала дуже страждала. Через свій безпорадний стан пацієнти не можуть заявити про ці тортури. Проте я за це свідчу. Смертність у Києві дедалі зростає, особливо на поза госпітальному етапі. Це просте знищення пацієнтів та виїзного персоналу КМСШМД. Хто ми після цього: медична служба чи садисти?

Ми не зможемо належно працювати в осередках з великою кількістю постраждалих. Згадайте вибухи у Дніпропетровську. Поранених там носили у м’яких ношах, бо механічні не їдуть далеко від машини.

Про ці та інші проблеми я зауважував публічно ще з 2008 році посадовцям Черновецькому Л.Д., Качуровій Л.В., Кільчицькій І.Р., Моісеєнко Р.О., Стрельникову С.О., Вершигорі А.В. та іншим. Від них же чутно лише оманливу браваду про досягнення, добробут та забезпечення. А нам платиться жалюгідна зарплатня, бо жебраками легше керувати.

Інформація про фінансові ресурси КМСШМД (структуру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання тощо) є недоступною, що є порушенням Закону «Про доступ до публічної інформації».

У нашій службі відбуваються регулярні грошові побори. Кожен рік трудовий колектив зобов’язують доводити свою безкарність власним коштом. У мене також шляхом шахрайства були відібрані гроші на «Сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду». 25 травня 2012 у відповідь на моє прохання дати правове обґрунтування грошових поборів, завідувач п/с №10 КМСШМД Ласориб І.М. (мій начальник) грубо заявив мені (маю звукозапис), що йому плювати на Закони, запропонував написати заяву про моє звільнення та пригрозив проблемами, зобов’язав мене працювати понаднормово у червні 2012, всупереч моїй волі (порушення «Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод»), посилаючись на проведення футбольного турніру UEFA EURO 2012. Це ще один приклад безправ’я медичних працівників.

Рік тому наші зарплатні справи (понад 3000 співробітників КМСШМД) «добровільно-примусово» перевели з Укрсоцбанка на ВіЕйБі.

Складається враження, що при КМСШМД діє організоване злочинне угруповання, що має покровителів у владі.

На виїзді з підстанції № 10 (вул. Богатирська,4а) суцільні ями, і тут же в межах території підстанції влаштована стоянка на близько 50 автівок. У приміщенні підстанції № 10 релігійна громада “Світки Ієгови” регулярно проводять молебні уже багато років. У підвалі працює нелегальне виробництво.

Нас зобов’язують прибути на місце виклику протягом 10 хвилин, проте крім типових заторів має місце перекриття доріг і кілометрові черги заради Януковича В.Ф. Працівники ДАІ вимагають від нас їхати іншими дорогами. 17 травня 2012, їдучи на виклик № 559 (в район ТЦ Городок), наша бригада № 102 стояла на розі вулиць Героїв Дніпра та Богатирська зайвих 10 хвилин, щоб пропустити кортеж Януковича В.Ф. Не зважаючи на наші спеціальні сигнали, працівники ДАІ нам не дозволили нам рухатись по вул. Богатирська. Це відбувається систематично. Вам відомо, що через це гинуть люди.

Я готовий дати додаткові пояснення / уточнення стосовно вищевикладеного.

Враховуючи написане мною прошу Вас:

  • вжити заходів для припинення порушення Законів та прав людей (їх гибелі);

  • зобов’язати компетентні органи провести експертизу санітарних автомобілів, та зняти з експлуатації неприйнятні;

  • забезпечити належне оснащення мобільних бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги;

  • захистити мене та персонал від протиправних посягань.

З повагою,

Микола Кур’янов ,

лікар з медицини невідкладних станів КМСШМД

31 травня 2012

Фото, що ілюструють викладене тут http://forjusticeforhumanrights.blogspot.com/2012/05/attention-grave-condition-of-emergency.html

Принагідно нагадуємо наш заклик Медична реформа може вбити кожного! Не мовчи! Борись за своє життя!

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair