Молодіжний проект «Євроавтобус -5» завершив свій маршрут довжиною у 5 тисяч кілометрів

Міжнародний євроінтеграційний проект «Євроавтобус-5: креативні громади на шляху до ЄС» майже місяць їздив українськими просторами з зупинками у невеличких населених пунктах. Там громадські активісти з ЄС та України проводили неформальні тренінги, Дні Європи та допомагали реалізувати ініціативу місцевої молоді.

В цьому році цими населеними пунктами стали Канів (Черкаська область), Кіровське, Перещепино (Дніпропетровська), Музиківка (Херсонська), Авдіївка (Донецька) та Сєвєродонецьк (Луганська).

В цих населених пунктах 11 чарівних дівчат зі Словаччини, Польщі, Німеччини, Літви,  Латвії та 1 хлопець з Болгарії декілька днів жили у сім’ях. Тому бувалі всілякі курйози.

«Моя host-family не знала, що я розмовлятиму російською. Тому дівчинка з сім’ї заздалегідь підготувалась та написала з вчителькою привітальний спіч для мене!»  — розповідає Валерія Боровік з Латвії про свою першу приймаючу сім’ю у Каневі.

Учасники Євроавтобусу-5 в цьому році читали тренінги на тему волонтерства, громадської діяльності, лідерства, роботи в команді, основ бізнесу та особистої ефективності. Багато хто з молоді вперше познайомився з неформальною освітою та тренінгами.

«Часто мій тренінг про написання мотиваційних листів перетворювався на способи вирішення проблем у маленьких містах. Бо я сама з невеличкого міста. І пам’ятаю, як на початку моєї громадською діяльності, не вистачало порад чи допомоги», — згадує учасниця Євроавтобусу з Болгарії Мая Іванова.

 В невеличких містах реагували на приїзд Євроавтобусу по – різному: хтось асоціював це з Євро-2012, хтось – з Днями Європи, хтось – можливістю подивитися на майже нереальних іноземців та попрактикувати англійську. Та на справді команда приїжджала що б активізувати місцеву молодь на громадську діяльність. Бо хто, як не молодь є рушійною силою покращеннь та зміни життя? Також організатори проекту з Харківського осередку «Фундація регіональних ініціатив» намагалися зруйнувати негативні стереотипи українців та громадян ЄС один про одного. За кордоном не так солодко жити, як іноді здається. Учасники цьогорічного Євроавтобусу навчаються та водночас працюють, отримують стипендії та живуть в не найкращих умовах. Та від санітарних умов у селищах України часто були не в захваті. Але все стійко витримали.

Також євроавтобусна молодь у кожному населеному пункті проводили свято Дня Європи – вікторину з питаннями про країни ЄС. За кожну правильну відповідь давали подарунки – сувеніри та друковану продукцію тематики України та ЄС. А від кінець всі могли навпаки помучати євроавтобусантів запитаннями про Україну та маловідомі факти про країни Європи. «Ми задавали різні по складності питання. Багато хто просто намагався вгадати. Та часто – просто треба було вчити краще політичну географію. Майже ніхто не знав з ким межує Словаччина та які ще є міста окрім столиць в Літві та Латвії», — каже с посмішкою Зузанна Буйнкова зі Словаччини.

“За 18 днів проекту ми побували у Варшаві на Параді Шумана та 9 українських містах. Тахограф в автобусі наприкінці подорожі показав майже 5 тисяч кілометрів. На наших тренінгах у кожному населеному пункті побувало від 50 до 150 школярів та студентів. Ми поспілкувалися з представниками більше ніж десятьма громадськими організаціями у містах та селищах. Зараз ми збираємося підримувати зв’язок для подальших менторських програм”, — підсумовує Юрій Сулима, головний координатор проекту.

 «Про Україну зараз багато говорять у європейських ЗМІ в контексті політичних негараздів та Євро-2012. З приводу ситуації з вашою опозицією нічого не буду казати, а от до Євро- Польща так само не до кінця готова», – каже журналістка з Польщі Магдалена Свобода.

А от єдиний хлопець – учасник Георгій Младленов не зміг не підкреслити особливості менталітету: «В Україні дуже відкриті та щирі люди. І дівчата надзвичайно гарні! А ще хитрі та лукаві!»

На даний момент в рамках проекту проходить конкурс менторських ініціатив. Активісти з населених пунктів маршруту можуть отримати стартове фінансування від «Євроавтобусу-5» та Міжнародного фонду «Відродження»для соціального проекту. Учасники проекту з ЄС та України вже зі своїх домівок будуть допомогати порадами та прикладами з власного досвіду. Ознайомитись та прогосувати з менторськими проектами можна на сайті eurobus.org.ua

Проекту “Євроавтобус-5” фінансується Європейською Програмою Міжнародного фонду “Відродження” та Представництвом Європейського Союзу в Україні.