На Вінниччині міліція “пресує” Вовка

На Вінниччині міліція перешкоджала клеїти біл-борди

Про незаконні дії щодо активістів громадської організації «15 громада» заявив її почесний голова Василь Вовк. 13 червня в Томашполі представники міліції затримали на 2,5 години двох членів громадської організації «15 громада» під час наклеювання біл-борду – нібито за незаконну передвиборчу агітацію.

«Немає там політичної агітації, там є позиціонування й анонсування громадської організації, яка почала діяти 5 червня цього року. А що вони там здогадуються, то їхня справа, тільки не потрібно вчиняти незаконні дії щодо двох наклеювачів… За що, питається? Дві з половиною години в них відбирали пояснення… Я вбачаю в діях голови райдержадміністрації ознаки адміністративного правопорушення а також деякі ознаки злочину, передбаченого кримінальним кодексом. Про це ми написали заяву до Генеральної прокуратури України», – сказав В. Вовк. 

Також В. Вовк зазначив, що ГО «15 громада» не створена для політичної діяльності чи агітації. «Наша мета – допомогти в самоорганізації населення у п’яти районах Вінниччинни, допомогти владі подолати проблеми громади», – сказав він.

Також представники ГО «15 громада» стверджують, що у Мурованих Курилівцях керівництво району заборонило фермерам зустрічатися з Василем Вовком, в Шаргородському районі чиновників попереджають: «не здумайте десь пройтися по Шаргороду з Василем Васильовичем», в Чернівецькому районі за активістами організації їздить машина, люди з якої зривають листівки «15 громади», а голова Тульчинської райдержадміністрації забороняє редактору місцевої газети друкувати будь-який матеріал зі згадкою про Василя Вовка.

Представники Громадянської мережі ОПОРА, що займаються моніторингом виборів на Вінниччині, зафіксували цей інцидент. «Поки що це, на наш погляд, не пов’язано із виборчим процесом. А більше переходить у площину втручання в діяльність громадських організацій. ОПОРА порекомендувала зробити публічне звернення «15 громаді» до медіа, аби запобігти у майбутньому подібним ситуаціям», – заявив представник ОПОРИ Олег Левченко.

Також на пропозицію ОПОРИ потенційний кандидат у депутати пообіцяв оприлюднювати джерела фінансування своєї діяльності співпрацювати в процесі спостережень за виборами.

«В статутних документах у нас записано, зокрема, відслідковування виборчого процесу, надання допомоги правоохоронним органам і незалежним організаціям щодо забезпечення прозорості виборчого процесу і вільного волевиявлення громадян», – зазначив В. Вовк.

Генерал Василь Вовк, колишній керівник Головного слідчого управління СБУ України. Народився у селі Руданському Шаргородського району. Балотувався на посаду міського голови Вінниці у 1998 році і посів третє місце. Василя Вовка на Вінниччині вважають потенційним кандидатом у народні депутати по виборчому округу № 15 (Мурованокуриловецький, Шаргородський, Чернівецький, Томашпільський та Тульчинський райони), хоча він сам стверджує, що «ніде жодних заяв щодо наміру балотуватися до Верховної Ради не робив».

Громадська організація «15 громада» зареєстрована у червні 2012 року.

Детальніше:
Наталія Величко
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Вінницькійобласті
063 628 67 85
http://www.opora.org.ua/news/1492-na-vinnychchyni-milicija-pereshkodzhala-klejity-bil-bordy