«Очима культури» № 11. Історія української мови від Юрія Шевельова.

У березні 2011 р., із підтримкою екзекутивного продюсера канадської телемережі КОНТАКТ Юрія Клюфаса, я почав готувати нову серію україномовних телепередач «Очима культури». (В записах і монтажу мені неодмінно допомагає оператор і монтажер Андрій Равлик.) Україномовні глядачі в Канаді можуть щотижня дивитися на програмі КОНТАКТ ці короткі (7-10 хв.) передачі, присв’ячені окремим, часто маловідомим питанням нашої культурної спадщини та національної ідентичності.

А оскільки відгук на них виявився дуже живим (а іноді й контроверсійним), я вирішив представити ці телесюжети на розсуд глядачам в Україні, а зокрема й відвідувачам сайту «Майдан». Упродовж літа я представлю на «Майдані» кілька вибраних телесюжетів з цієї серії, а вже згодом запропоную цілісний цикл у формі блоґів з супровідними текстами.

Юрій Шевельов

Сьогодні пропоную телепередачу «Очима культури» № 11 про далекосяжне, а то й революційне своїм значенням (хоч майже невідоме в Україні) відкриття найвидатнішого, напевне, українського мовознавця ХХ ст. і одного з провідних наших інтелектуалів, Юрія Шевельова. У фундаментальній студії «Історична фонологія української мови» він доказав хибність підтримуваної російськими та радянськими науковими структурами гіпотези про спільне походження східнослов’янських мов від однієї спільної «давньоруської» мови й, тим самим, заперечив політично мотивоване твердження про спільні етнічні корені українського й російського народів.

Марко Роберт Стех. «ОЧИМА КУЛЬТУРИ». № 11. Історія української мови від Юрія Шевельова.

 

2 Comments

  1. НУ І ДЕ ВОНА, ЦЯ ПЕРЕДАЧА, НА ЯКОМУ ТЕЛЕКАНАЛІ І О КОТРІЙ?
    СКАЗАВШИ “А” НЕ БУДЬ “Б”

    • Частково україномовна, а частково англомовна телепрограма КОНТАКТ виходить в ефір на канадському телеканалі OMNI. Показується в різних містах по-різному, приміром, у Торонто та Ванкувері в суботи, в Едмонтоні у неділю. В Україні, на жаль, поки що жоден телеканал не виявив зацікавлення у співпраці. Усі матеріяли КОНТАКТУ вже можна зйанти на Ютуб: http://www.youtube.com/user/KontaktUkrainianTV
      АЛЕ, зовсім незабаром, КОНТАКТ матиме новий сайт, на якому всі передачі (включно з телесюжетами «Очима культури») будуть представлені набагато краще й чіткіше. Про це я повідомлю читачів «Майдану».
      Дякую за Ваше зацікавлення! Марко Роберт Стех

Comments are closed.