“Шелл” на відкрите звернення відповів – що далі?

На відкрите звернення (“Что готовит “Шелл” Украине?” – http://pechenegy.org.ua/ru/node/652) нам відповів директор ТОВ “Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І”, Грехем Дж. Тайлі. Плани компанії в його листі викладені лаконічно, і, хоча площі передбачуваної розвідки перераховані, питання по Юзівській площі не були розглянуті. Пан Тайлі пояснює це тим, що переговори про розподіл продукції між компанією й Урядом України не закінчилися, і триватимуть ще 1-1,5 роки.
Питання з технології буріння свердловин і гідророзриву висвітлені компанією в додатках до листа. В них перераховані і технології, що забезпечують безпеку робіт для навколишнього середовища. В їх числі – контроль герметичності конструкції свердловин, повторне використання розчинів для гідророзриву, моніторинг і контроль стану навколишнього середовища в місцях видобутку газу. На питання про реагенти, які використовуються для гідророзриву, директор “Шелл Юкрейн” пообіцяв відповісти після того, як отримає дозвіл від виробників цих розчинів, зауваживши, що “Шелл” наполягатиме на отриманні цієї інформації.

Резюмуючи відповідь “Шелла”, можна відзначити наступне:
– компанія підтверджує свою готовність інформувати громадськість про свою діяльність в Україні шляхом проведення круглих столів та обговорень;
– компанія готова почути природоохоронні організації та узгоджувати свою роботу для мінімізації впливу на навколишнє середовище;
– є питання, на які компанія, за її словами, не готова відповісти в даний час, беручи тайм-аут для збору цієї інформації.
З свого боку ми продовжимо стежити за діяльністю “Шелла” в Україні.

Ми вже повідомляли, що 1 червня з приводу того ж відкритого звернення ми зустрічалися із представниками “Шеллу”. На ній, в тому числі, ми домовилися, що компанія уникатиме видобування газу на ділянках, цінних для збереження біорізноманіття. Для цього вона надасть громадськості схему території, де вона збирається видобувати газ нетрадиційного залягання – щоб на ній фахівці відмітили ділянки, де добування газу завдасть великої шкоди дикій природі. Ці заперечення кампанія в своїй діяльності обіцяє врахувати.
Тож, чекаємо на цю схему.

В. Затенко, С. Шапаренко, ЕкГ “Печеніги”
*

ТОВ “Шелл Юкрейн Експлорейшн енд Продакшн І”
пров. Рильський, 6, 2 поверх
01025 Київ, Україна
Тел + 380 44 220 1723
+ 380 44 220 1724
Факс + 380 44 220 1634
Internet http://www.shell.ua
06.06.2012 р. Вих. № 205/12

Стосовно: ВІДПОВІДЬ НА ВІДКРИТИЙ ЛИСТ СТОСОВНО ГАЗОВИХ ПРОЕКТІВ “ШЕЛЛ” В УКРАЇНІ

Голові Ради ЕкГ “Печеніги” Шапаренку С.О.

Шановний пане Шапаренку!
Дякуємо Вам за Ваш відкритий лист на сайті http://pechenegy.org.ua/ru/node/652 та лист № 24/05-12 від 29.05.2012 р. на нашу компанію. Сподіваємося, що нижче викладена інформація дасть відповіді на Ваші запитання.
“Шелл”, міжнародна енергетична компанія, в якій працюють біля 90 тисяч осіб у більш ніж 80 країнах, представлена в Україні з 1992 року й зараз працює в напрямках пошуку, розвідки й видобування природного газу, поставок природного газу, продажу мастильних матеріалів, а також експлуатації понад 170 АЗС.
Питання, порушені в Вашому листі, стосуються наших проектів пошуку й розвідки, отже, перш за все, ми хотіли б надати Вам інформацію про нашу діяльність у цій сфері. Зараз компанія “Шелл” в Україні задіяна в двох непов’язаних між собою проектах пошуку й розвідки: спільна діяльність з ДК “Укргазвидобування” та УРП на розробку Юзівської площі.

СПІЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ З АГ “УКРГАЗВИДОБУВАННЯ”. 1 вересня 2011 року компанія “Шелл” та ДК “Укргазвидобування” підписали оновлений договір про спільну діяльність на основі первинної угоди від 2006 року. Мета укладення угоди залишилася та сама – спільний пошук, розвідка та видобування вуглеводнів. В той самий час, завдяки оновленій моделі керування, компанія “Шелл” стала оператором проекту на етапі попередньої розвідки, як в технічному так і в фінансовому аспекті.
Оновлений договір передбачає роботи на шести ліцензійних ділянках загальною площею біля 1300 км2, розташованих у Харківський області. Сторони спільно розробили й погодили технічну програму етапу попередньої розвідки, спрямовану на розкриття потенціалу вуглеводнів на ділянках спільної діяльності. Першу пошукову свердловину планується закласти восени 2012 року. Ця свердловина буде розташована в Первомайському районі, Харківська область.

ЮЗІВСЬКА ПЛОЩА. 24 травня 2012 року компанія “Шелл” була оголошена переможцем конкурсу на право підписання угоди про розподіл продукції (УРП) на розробку Юзівської площі (розташованої на території Харківської та Донецької областей). Це великий крок уперед на виконання стратегії “Шелл” допомогти Україні розкрити потенціал її запасів вуглеводнів.
Тим не менше, робота над цим проектом може розпочатися тільки після підписання необхідних угод із нашими партнерами (урядом України та компанією “Надра Юзівська”), а саме угоди про розподіл продукції (УРП) та договору про спільну операційну діяльність. Згідно чинного законодавства України УРП має бути підписана протягом року з дати оголошення переможця конкурсу (в разі потреби цей термін може бути подовжений на 6 місяців), а договір про спільну операційну діяльність — протягом 120 днів з цієї ж дати. Таким чином, зараз наше головне завдання — провести успішні перемовини з усіма зацікавленими сторонами для найскорішого підписання УРП та договору про спільну операційну діяльність, які дозволять нам розпочати практичне виконання Юзівського проекту.
Отже, єдині роботи, що будуть проводитися компанією “Шелл” у найближчому майбутньому, зводяться до буріння першої пошукової свердловини в рамках спільної діяльності з ДК “Укргазвидобування” в Первомайському районі Харківської області.

Згідно наявної геологічної інформації, газоносність на ділянках обох вищевказаних проектів не пов’язана зі сланцевими породами. Очікується, що результати розвідувальних робіт на цих площах підтвердять наявність газоносних ущільнених пісковиків.
Готовність компанії “Шелл” робити інвестиції в вище згадані проекти є доказом нашої впевненості в здатності України забезпечувати більше власних енергетичних потреб завдяки ресурсам власного видобутку. Легкодоступні ресурси країни широко розроблялися в минулому й тому є виснаженими, а ті, що залишилися, є важко видобувними з технічної точки зору та високо затратними — з економічної. Компанія “Шелл” вважає, що Україна, можливо, має значний потенціал газу ущільнених порід.
У США успішна розробка газу ущільнених порід, сланцевого газу та метану вугільних пластів призвела до значних змін в енергетичному балансі країни. “Революція” розробки газу ущільнених порід може стати всесвітньою. Китай, держави Латинської Америки, Австралія, Східна Європа та Південна Африка, – у всіх цих регіонах наявні значні ресурси газу ущільнених порід. Розробка таких ресурсів може забезпечити отримання низькозатратних газових ресурсів зі значними економічними вигодами, такими як збільшення ВВП, робочих місць, надходжень в державний бюджет тощо. Компанія “Шелл” переконана, що ми можемо розробляти й видобувати ці ресурси безпечно та відповідально.
Ми розуміємо, що навколо проектів розробки й видобування газу нетрадиційного залягання може існувати значне громадське занепокоєння. Водночас, ми переконані, що існуючі та перевірені технології та законодавче регулювання цього напрямку робіт є ефективними способами вирішення таких занепокоєнь. “Шелл” дослухається до суспільної думки й співпрацює з усіма зацікавленими сторонами, вважаючи це невід’ємною частиною ведення ділової діяльності компанії. Для того, аби започаткувати відкритий діалог і надати можливість контролю за нашими роботами, “Шелл” розробила п’ять основних Принципів Роботи компанії під час розробки газу та нафти із ущільнених порід та сланцю, які є надійною основою захисту водних ресурсів, якості повітря, дикої природи та місцевого населення територій, де компанія “Шелл” проводить свої роботи. Ці принципи підкріплені ціленаправленим фокусом на безпеку, постійне покращення практик та підходів, співпрацю з законодавчими органами та залучення місцевих жителів. Ми підтримуємо законодавчі ініціативи, направлені на зменшення ризиків для довкілля та забезпечення безпеки для тих, хто проживає поряд з місцями проведення нами робіт. Надаємо ці принципи для Вашого ознайомлення у додатку (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/Eco.pdf). Крім того, надаємо до Вашої уваги короткий огляд щодо сталого розвитку “Шелл” за 2011 рік, що пропонує більш загальний погляд на наш підхід щодо управління нетехнічними ризиками (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/SD.pdf).
Також ми хотіли б зазначити, що 29 травня 2012 р Міжнародне Енергетичне Агентство (МЕА) опублікувало спеціальний звіт “Золоті правила золотого газового століття” (англ. “Golden Rules for a Golden Age of Gas”), що є продовженням минулорічної доповіді “Чи вступаємо ми у золоте століття газу”. Країни-члени МЕА зробили запит саме на такий звіт у відповідь на громадську реакцію щодо безпечності застосування технології гідророзриву пласта, і він слугуватиме орієнтиром у розробці національної політики і регулятивних норм щодо видобутку сланцевого газу та газу із ущільнених порід. Цей звіт ґрунтується на вивченні наявних матеріалів по даній темі і консультацій з урядовцями та представниками галузі. Ми хотіли б відзначити, що звіт МЕА схвалює Принципи Роботи компанії під час розробки газу та нафти із ущільнених порід та сланцю.
На додаток дозвольте нам відповісти на деякі з питань, порушених у Вашому листі.

УПРАВЛІННЯ ВОДНИМИ РЕСУРСАМИ
Згідно результатів різноманітних досліджень, включаючи дослідження, проведені Масачусетським Технологічним Інститутом у США, кількість використання води при розробці природного газу знаходиться на дуже низькому рівні порівняно з іншими викопними паливами. Протягом всього терміну експлуатації електростанція, що працює на природному газі, використовує вполовину менше води з розрахунку на МВт/г, ніж така сама станція, де в якості палива застосовується вугілля, або атомна електростанція. В той самий час ми розуміємо, що вода є дорогоцінним ресурсом для суспільства та країни й працюємо над збереженням та захистом водних ресурсів.
Ще зарано говорити про те, з якого джерела буде постачатися вода для розробки Юзівської площі, але ми застосуємо найкращі набутки досвіду в управлінні водними ресурсами для зменшення водовикористання, для максимізації повторного використання води та її очищення згідно з вимогами місцевого законодавства та міжнародних стандартів. Наприклад, на наших проектах у Північній Америці, таких як Ґраундбірч та Пайндейл, ми повторно використовуємо видобуту технічну воду для гідророзриву пласта, зменшуючи таким чином водовикористання проектів в цілому на 50% або й більше. На проекті розробки сланців Марцел “Шелл” повторно використовує майже 100% технологічних рідин та пластову воду, значно зменшуючи об’єм рідких відходів проекту й забір води для гідророзриву.

ГІДРОРОЗРИВ ПЛАСТА
Вдосконалення й підвищена ефективність технології гідророзриву дозволила успішно розробляти запаси природного газу, що раніше вважалися непромисловими або недоступними. В той самий час, ця технологія викликає значне суспільне зацікавлення. Гідророзрив пласта успішно застосовується вже більше як 60 років і за цей час був проведений в більш ніж мільйоні свердловин у світі. Гідророзрив пласта проводиться й в Україні – починаючи з 1950-х років. Тим не менше, деякі неурядові організації висловлюють занепокоєння щодо двох аспектів технології гідророзриву пласта, а саме щодо ризику забруднення ґрунтових вод та використання хімічних домішок у рідині для гідророзриву.
Щодо першого з них, варто зазначити, що пласти, які містять газ ущільнених порід, у всьому світі (і в Україні також) залягають на кілька тисяч метрів глибше, аніж прісні водоносні горизонти, а це означає, що між цими горизонтами й тріщинами, утвореними при гідророзриві, лежать кілометри товщ різноманітних порід. Отже, найважливішою річчю є ретельна ізоляція водоносних горизонтів від технологічних рідин у свердловині по всій довжині її стовбура аж до поверхні. Компанія “Шелл” застосовує найнадійніші методики проектування й будівництва свердловин, використовуючи мінімум два шари непроникних бар’єрів, включаючи цементування, аби унеможливити будь-яке сполучення технологічних розчинів у експлуатаційній колоні та рідини для гідророзриву з прісними водоносними горизонтами. Таким чином, якщо свердловина спроектована й збудована правильно, забруднення ґрунтових вод під час проведення гідророзриву не відбудеться. Це вже відображено в наших Принципах Роботи й ми підтримуємо впровадження надійної регулятивної бази й підвищення законодавчих вимог до виконання цих робіт.
Стосовно другого аспекту: рідина для гідророзриву зазвичай на 99% складається з води й пропанту (як правило, піску) й лише приблизно на 1% – із хімічних домішок. Ці хімічні домішки призначені, наприклад, для попередження корозії та мінімізації тертя всередині труби. Ми оприлюднюємо дані про хімічні домішки, які використовуємо при проведенні гідророзриву (наскільки це дозволяють наші постачальники) і підтримуємо впровадження законодавчих вимог для постачальників розкривати цю інформацію. Точні пропорції рідини для гідророзриву різняться в залежності від потреб кожної конкретної свердловини, тому точний склад рідини для гідророзриву, що буде використовуватися в свердловинах Юзівської ділянки, ми зможемо розкрити тільки ближче до початку робіт.
На додаток, ми прагнемо провести достовірні попередні дослідження перед початком робіт, в тому числі, дослідження стану питної води поблизу ділянок, де буде проводитися гідророзрив, до і після проведення робіт, аби визначити, чи спричинила наша діяльність які-небудь зміни в її складі. Ми будемо раді поділитися результатами цих досліджень із усіма зацікавленими сторонами.

ОЦІНКА ВПЛИВУ НА ДОВКІЛЛЯ, СОЦІАЛЬНУ СФЕРУ ТА ГРОМАДСЬКЕ ЗДОРОВ’Я
Вичерпна оцінка впливу робіт (включаючи вплив на довкілля та соціально-економічну сферу) на місцевість, в якій вони проводяться, в відповідності міжнародним стандартам, є загальною практикою компанії “Шелл” у всьому світі, а отже, й в Україні. Ми проведемо таку оцінку для визначення способів зменшити сліди нашої діяльності на поверхні землі до найнижчого можливого рівня. Ми будемо раді поділитися результатами цієї оцінки з усіма зацікавленими сторонами, коли вони будуть наявні.
Крім того, згідно чинного законодавства України для буріння свердловини необхідно укласти відповідний проект. Екологічна експертиза є невід’ємною частиною процесу погодження проекту буріння свердловини. Цю експертизу проект має пройти до початку буріння свердловини, а її результати – оприлюднюватися для отримання заражень та рекомендацій. Ми залучатимемо громадськість до консультацій під час проведення цієї оцінки та будемо раді поділитися цією інформацією з усіма зацікавленими сторонами.

МІСЦЕВІ ГРОМАДИ
Компанія “Шелл” залучає місцеві громади до співпраці щодо оптимізації соціально-економічного впливу наших робіт. Така співпраця допомагає розвивати місцеву економіку й вдосконалює методи нашої роботи. Прислухаючись до думки наших сусідів і залучаючи їх до співпраці, ми визначаємо й відповідно вирішуємо проблемні питання. Ми прагнемо прозорості в нашій роботі й намагаємось створити ефективне партнерство з усіма зацікавленими сторонами: місцевими спільнотами, НУО, іншими представниками промисловості та ін.
В Україні залучення до співпраці громад місцевостей, де будуть проводитися роботи, буде відбуватися шляхом виконання законодавчих вимог щодо проведення громадських слухань, та подальших регулярних зустрічей з нашими представниками. Ми вже найняли спеціаліста по зв’язках із місцевою спільнотою, який буде першою контактною особою для адресування будь-яких питань щодо наших робіт у Харківський області.

На останок варто зазначити, що розробка ресурсів газу нетрадиційного залягання давно й успішно проводиться в США та інших країнах світу. Ми пропонуємо Вам дослідити інформацію про цю діяльність з незалежних джерел, наприклад, таких як вебсайт Міжнародного енергетичного агентства (International Energy Agency), ресурс “Energy in Depth” (www.energyindepth.com) та ознайомитися з численними звітами щодо економічного та екологічного впливу такої діяльності (перелік деяких із них надається в додатку).
На незалежному ресурсі “Energy in Depth” також можна ознайомитися з коментарем щодо недостовірності фактів, використаних у фільмі “Газленд”, на який Ви посилаєтесь у Вашому відкритому листі. Водночас, пропонуємо також ознайомитись з незалежним документальним фільмом на тему розробки ресурсів природного газу “Truthland” (з англ. “Планета правди”) на вебсайті www.truthlandmovie.com.
Користуючись нагодою, просимо Вас розмістити цей лист на Вашому вебсайті як офіційну відповідь компанії на Ваш відкритий запит.

Ми сподіваємося, що дали відповіді принаймні на деякі з Ваших питань і будемо раді надати Вам більш детальну інформацію про компанію “Шелл”, її можливості та підхід до вирішення екологічних питань на проектах у всьому світі й в Україні зокрема.

З повагою та надією на конструктивний діалог,
Директор Грехем Джон Тайлі

Додатки:
1. Принципи Роботи компанії “Шелл” під час розробки газу та нафти із ущільнених порід та сланцю (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/Eco.pdf).
2. Звіт про короткий огляд питань сталого розвитку за 2011 р. (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/SD.pdf).
3. Перелік деяких звітів щодо економічного та екологічного впливу розробки газу нетрадиційного залягання (http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/Reports.pdf).
*
____________________

КОНТАКТИ:
Віталій Затенко, Екологічна група “Печеніги”: vzatenko[at]ukr.net

Підготовлено ЕкГ “Печеніги”, членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.