Тільки половина українських студентів-бюджетників отримують стипендії

49% українських студентів, які навчаються на бюджетній основі, отримують стипендії. Про це свідчать результати опитування студентів, яке провели в березні Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та фірма “Ukrainian Sociology Service” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

 66% опитаних зазначили, що стипендію отримують ті, хто має середню оцінку “добре”, 11,5% розповіли, що отримують стипендію лише ті, хто склав сесію без оцінок “задовільно”, і лише 5% сказали, що стипендію отримують практично всі, бо мають задовільні оцінки.

 Розмір стипендії радше символічно задовольняє життєві потреби студентів, бо його оцінка коливається переважно в координатах від “вистачає лише на харчування, проїзд” (25%) через “вистачає лише на харчування” (17%) до “не вистачає навіть на харчування” (24%).

 Значна частина студентів працюють (15% – у сфері, що пов’язана з майбутнім фахом і ще 26% – у сфері, що не стосується майбутньої спеціальності). Виші зазвичай не допомагають студентам із працевлаштуванням під час навчання. Про наявність відповідних служб допомоги розповіли лише 20% опитаних студентів, решта або не знають про існування такої служби (42%), або констатують її відсутність (38%).

 Не краще і з допомогою у працевлаштуванні випускників. Зв’язки вишу з підприємствами й організаціями, що згодом набирають частину персоналу з випускників, відзначили 16% студентів, 16% вказали, що існує розподіл для бюджетників, проте 19,2% вважають наявний розподіл суто формальним, а значна частина студентів (27,9%) взагалі нічого не знають про участь вишу в майбутньому працевлаштуванні.

 У дослідженні брали участь студенти третього, четвертого, п’ятого курсів і магістратури. Загалом за загальною квотною вибіркою було опитано 1001 студента в 51 виші 20 міст України в 15 областях, Києві, Севастополі й АР Крим. Максимальна похибка опитування не перевищує 3,2% з вірогідністю 0,954.

 

Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

(044) 234 80 46

dif@dif.org.ua